Sernik na zimno Lotus...odpędzam jeszcze jesień

Ach już za rogiem czai się jesień. Chodź uwielbiam ją za kolory, za ciepłe ogrzewające ciało swetry, zapach cynamonowych lub czekoladowych świeczek.... to jakoś ostatnio zupełnie mi do niej nie śpieszno. Nostalgia i melancholia coraz częściej zagląda do mojej głowy i staję się niewygodnie milcząca...

Lubię siebie radosną, rozgadaną, pełną energii, z pomysłami na dziś i jutro. Dlatego odpędzam jeszcze tą jesień albo udaję, że jej nie zauważam i zatapiam opuszki palców w lepkim sosie Lotus i myślę sobie, że wciąż mam lato;) Smacznego!


sernik, ciasto, deser, ptysiu mietowy




sernik, deser, ciasto, ptysiu mietowy, lotus

sernik, deser, ciasto, lotus, ptysiu mietowy


Składniki:

250 g ciasteczek Lotus
70 g niesolonego masła
1 truskawkowa galaretka (rozpuszczona w szklance wody)
100 g kremu Lotus 
500 g śmietany kremówki
250 g mascarpone

Do dzieła:

Rozpuszczamy galaretkę (miałam tylko truskawkową i się smakowo tu sprawdziła). Odstawiamy do przestudzenia.

W tym czasie rozpuszczamy masło, miksujemy ciasteczka do postaci piasku/drobnych okruszków i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Ciasteczkową masę wykładamy na dno tortownicy, zostawiając około 4 dużych łyżek do dekoracji. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
Po przestudzeniu galaretki (nie może być ciepła, bo zważy się nam śmietana!), miksuemy kremówkę z mascarpone do postaci jednolitego kremu i dodajemy galaretkę. Mieszamy i wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód. Ponownie wkładamy do lodówki, po ok. 30 min możemy udekorować całość resztą ciasteczkowych okruszków i kremem. Krem należy lekko rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (uważajcie, bo łatwo go spalić), płynną postacią kremu robimy esy floresy na cieście, a brzegi ciasta obsypujemy ciateczkami. Przechwujemy w lodówce. Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com