Pączki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków...tłusty czwartek a la zero waste

Hej we wtorek! Trochę późno, ale jak to mówią lepiej późno niż wcale... dziś przychodzę do Was z przepisem na pączki mojej mamy. Jeśli dobrze zaplanujecie obiad i ugotujecie trochę więcej ziemniaków to upieczecie dwie pieczenie na jednym ogniu. 

Zatem bez zbędnych ceregieli... przepis na pączki z nadwyżką ugotowanych ziemniaków. Do dzieła!


pączki, tlusty czwartek







Składniki:


500 g mąki pszennej

500 g ugotowanych ziemników
160 g niesolonego rozpuszczonego (i wystudzonego) masła
50 g świeżych drożdży
80 g cukru 
1 cukier waniliowy
4 jajka
cukier puder do posypania
konfitura lub świeże owoce (u nas maliny)



Do dzieła:

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odsączamy i jeszcze ciepłe rozgniatamy na purre. Na ciepłe ziemniaki rozkruszamy drożdże, dodajemy mąkę, cukier, jajka (wcześniej roztrzepane) i rozpuszczone, przestudzone masło. 

Ciasta wyrabiamy rękoma do jednolitej konsystencji, przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 1h w ciepłe miejsce. 

Po tym czasie (ciasto powinno podwoić objętość), wyrabiamy średniej wielkości kuleczki i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut. 

Po tym czasie pieczemy z obus stron na rozgrzanym tłuszczu (u nas olej). Po upieczeniu można nadziać owocami, konfiturą lub posypać cukrem pudrem. 
Smacznego!

Komentarze

Publikowanie komentarza

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com