PORADY I TIPY
Tu będę wrzucać wszelkie porady i tipy, które miałam okazję sprawdzić na swoich potrawach. Jeśli i Wy chcecie podzielić się jakimiś trikami, które niejednokrotnie uratowały bądź wzbogaciły Wasze potrawy, śmiało piszcie. Z chęcią i ja je wypróbuje i umieszczę na blogu.
Postaram się, by wszystkie porady były dodawane alfabetycznie, co ułatwi ich wyszukiwanie ;)
Piana z białek: żeby białka ubić na sztywno trzeba pamiętać o kilku rzeczach:
- naczynie, w którym ubijamy białka musi być idealnie suche
- jajka zawsze muszą być w temperaturze pokojowej
- białka muszą być perfekcyjnie oddzielone od żółtek, nawet śladowe ilości żółtka sprawi, że piana nam się nie ubije
- do białek warto dodać szczyptę soli
- dodanie łyżeczki mąki ziemniaczanej utrwala sztywność ubitych białek
Przesolona zupa lub sos: dodaj jeden lub dwa surowe ziemniaki i ponownie zagotuj
Rozczyn ze świeżych drożdży:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki letniego mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
Do małego garnka rozkruszyć drożdże,
zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! - zbyt wysoka temperatura
zabije drożdże). Wymieszać tylko do rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę, wymieszać tak, by nie było żadnych grudek.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia, na mniej więcej 15-20
minut.
WAŻNE: składniki na rozczyn
odejmujemy z przepisu. Jeśli w przepisie nie ma mleka, stosujemy w zamian wodę. Rodzaj użytej
mąki również zależy od mąki, jaką mamy w wybranym przepisie, nie musi być to
mąka pszenna. Ilość drożdży użyta do przygotowania rozczynu (powyżej) jest
przykładowa - należy dostosować ilość
drożdży do przepisu (dodać bądź odjąć w zależności od ilości zawartej w
przepisie).
Skórka cytryny lub pomarańczy: żeby skórka podczas ścierania nie przyklejała się do tarki, należy tarkę wcześniej posmarować odrobiną oliwy
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa bardzo chętnie zerkam po porady do https://basiazsercem.pl/ gdyż jetem wielkim fanem jeśli chodzi o potrawy mączne. W sumie całą moja rodzina taka jest, więc dość często coś takiego przygotowujemy. Moim zdaniem warto różnicować typy mąki, bo wtedy moga wychodzić fajne dania.
OdpowiedzUsuń