PORADY I TIPY

Tu będę wrzucać wszelkie porady i tipy, które miałam okazję sprawdzić na swoich potrawach. Jeśli i Wy chcecie podzielić się jakimiś trikami, które niejednokrotnie uratowały bądź wzbogaciły Wasze potrawy, śmiało piszcie. Z chęcią i ja je wypróbuje i umieszczę na blogu. 

Postaram się, by wszystkie porady były dodawane alfabetycznie, co ułatwi ich wyszukiwanie ;)


Piana z białek: żeby białka ubić na sztywno trzeba pamiętać o kilku rzeczach:
  • naczynie, w którym ubijamy białka musi być idealnie suche
  • jajka zawsze muszą być w temperaturze pokojowej
  • białka muszą być perfekcyjnie oddzielone od żółtek, nawet śladowe ilości żółtka sprawi, że piana nam się nie ubije
  • do białek warto dodać szczyptę soli
  • dodanie łyżeczki mąki ziemniaczanej utrwala sztywność ubitych białek
Placki ziemniaczane:  dodanie łyżeczki sody oczyszczonej lub 2 łyżek kwaśnej śmietany sprawia, że placki są bardziej pulchne

Przesolona zupa lub sos: dodaj jeden lub dwa surowe ziemniaki i ponownie zagotuj

Rozczyn ze świeżych drożdży: 

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
Do małego garnka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! - zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać tylko do rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę, wymieszać tak, by nie było żadnych grudek.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na mniej więcej 15-20 minut.


WAŻNE: składniki na rozczyn odejmujemy z przepisu. Jeśli w przepisie nie ma mleka, stosujemy w zamian wodę. Rodzaj użytej mąki również zależy od mąki, jaką mamy w wybranym przepisie, nie musi być to mąka pszenna. Ilość drożdży użyta do przygotowania rozczynu (powyżej) jest przykładowa - należy dostosować ilość drożdży do przepisu (dodać bądź odjąć w zależności od ilości zawartej w przepisie).

Skórka cytryny lub pomarańczy: żeby skórka podczas ścierania nie przyklejała się do tarki, należy tarkę wcześniej posmarować odrobiną oliwy


Komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo chętnie zerkam po porady do https://basiazsercem.pl/ gdyż jetem wielkim fanem jeśli chodzi o potrawy mączne. W sumie całą moja rodzina taka jest, więc dość często coś takiego przygotowujemy. Moim zdaniem warto różnicować typy mąki, bo wtedy moga wychodzić fajne dania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wpis, czekam na więcej tego typu. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, że wpis jest aktualizowany ciągle i dodajesz nowe rzeczy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się, że doceniasz regularne aktualizacje wpisu oraz dodawanie nowych treści. Dbanie o świeżość i rozwijanie zawartości to dla mnie priorytet, aby dostarczyć ci zawsze aktualne i interesujące informacje.

    OdpowiedzUsuń

  6. Twój wpis jest naprawdę świetny, doskonale oddaje treść w zwięzły i interesujący sposób. Świetnie się czyta i wzbudza zainteresowanie tematem, który poruszasz.

    OdpowiedzUsuń
  7. Brawo za doskonały artykuł! Zaintrygowałeś mnie od pierwszego zdania, a treść utrzymała moje zainteresowanie do samego końca. Oczekuję kolejnych perełek!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie, że utrzymujesz ten wpis na bieżąco i regularnie wzbogacasz go o nowe treści! To naprawdę cenne, gdy autor nie tylko dostarcza informacji, ale także stale uzupełnia je o najnowsze wiadomości. W ten sposób czytelnicy zawsze mogą być pewni, że znajdą tu najświeższe i najbardziej aktualne dane. To podejście z pewnością zwiększa wartość tego wpisu i sprawia, że jest on jeszcze bardziej przydatny dla wszystkich zainteresowanych tematem. Świetna inicjatywa!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie mogę się doczekać kolejnych podobnych treści. :)
    A co myślisz o dodaniu jeszcze praktycznych wskazówek, aby jeszcze bardziej wzbogacić dyskusję?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com