PORADY I TIPY
Tu będę wrzucać wszelkie porady i tipy, które miałam okazję sprawdzić na swoich potrawach. Jeśli i Wy chcecie podzielić się jakimiś trikami, które niejednokrotnie uratowały bądź wzbogaciły Wasze potrawy, śmiało piszcie. Z chęcią i ja je wypróbuje i umieszczę na blogu.
Postaram się, by wszystkie porady były dodawane alfabetycznie, co ułatwi ich wyszukiwanie ;)
Piana z białek: żeby białka ubić na sztywno trzeba pamiętać o kilku rzeczach:
- naczynie, w którym ubijamy białka musi być idealnie suche
- jajka zawsze muszą być w temperaturze pokojowej
- białka muszą być perfekcyjnie oddzielone od żółtek, nawet śladowe ilości żółtka sprawi, że piana nam się nie ubije
- do białek warto dodać szczyptę soli
- dodanie łyżeczki mąki ziemniaczanej utrwala sztywność ubitych białek
Przesolona zupa lub sos: dodaj jeden lub dwa surowe ziemniaki i ponownie zagotuj
Rozczyn ze świeżych drożdży:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki letniego mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
Do małego garnka rozkruszyć drożdże,
zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! - zbyt wysoka temperatura
zabije drożdże). Wymieszać tylko do rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę, wymieszać tak, by nie było żadnych grudek.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia, na mniej więcej 15-20
minut.
WAŻNE: składniki na rozczyn
odejmujemy z przepisu. Jeśli w przepisie nie ma mleka, stosujemy w zamian wodę. Rodzaj użytej
mąki również zależy od mąki, jaką mamy w wybranym przepisie, nie musi być to
mąka pszenna. Ilość drożdży użyta do przygotowania rozczynu (powyżej) jest
przykładowa - należy dostosować ilość
drożdży do przepisu (dodać bądź odjąć w zależności od ilości zawartej w
przepisie).
Skórka cytryny lub pomarańczy: żeby skórka podczas ścierania nie przyklejała się do tarki, należy tarkę wcześniej posmarować odrobiną oliwy
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa bardzo chętnie zerkam po porady do https://basiazsercem.pl/ gdyż jetem wielkim fanem jeśli chodzi o potrawy mączne. W sumie całą moja rodzina taka jest, więc dość często coś takiego przygotowujemy. Moim zdaniem warto różnicować typy mąki, bo wtedy moga wychodzić fajne dania.
OdpowiedzUsuńSuper wpis, czekam na więcej tego typu. :)
OdpowiedzUsuńSuper, że wpis jest aktualizowany ciągle i dodajesz nowe rzeczy!
OdpowiedzUsuń