Nuggetsy z piersi kurczaka

Co tu dużo mówić, tą potrawę najbardziej lubią dzieci, choć dorośli też pochłaniali z uśmiechem. 


Kurczak bardzo soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Nie jest też pracochłonny. Wymaga jedynie dobrej organizacji, bo całą noc gotowe kawałki kurczaka muszą przeleżeć w mleku. To właśnie mleko nadaje mu tej soczystości. 


Polecam na różne okazje: spotkanie ze znajomymi (można podać z różnymi sosami/dipami) bądź obiad z dziećmi. Na pewno się nie zawiedziecie na ich smaku!


kurczak panierowany



Składniki:

*      3 piersi kurczaka
*      mleko
*      jajko
*      mąka pszenna
*      sól (w tym też morska) i pieprz
*      1/2 łyżeczki papryki ostrej
*      1/2 łyżeczki papryki słodkiej

Do dzieła:

Piersi kurczaka umyć i pokroić na małe kawałki (akurat na 2-3 kęsy). Następnie włożyć do garnka i zalać mlekiem. Posolić ok. 1 łyżeczką soli i wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia mleko wraz z mięsem zagotować, tak około 10 minut. Pamiętajcie o mieszaniu, bo może się łatwo przypalić. Ostrzegam też tu, że całość nie będzie się na tym etapie ładnie prezentować- na mleku będzie się robić mało estetyczny kożuch (ale nie przejmujcie się, potem to wszystko będzie wypłukane).

Po zagotowaniu kurczaka, wyłożyć go na sitko, przepłukać dokładnie wodą do całkowitego oczyszczenia z mleka.

Na jednym talerzu roztrzepać jajko, posolić i popieprzyć. Na drugim talerzu przygotować mąkę.

Umyte i osuszone mięso przyprawić solą morskąpapryką ostrą i słodką, pozostawić na 10 minut.

Po tym czasie na głębokiej patelni rozgrzać olej.


Kurczaka obtaczamy w mące, potem jajku, jeszcze raz w mące i wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. 

Można podawać w różnych wariacjach: z sosem czosnkowym bądź majonezowo-ketchupowym, ryżem, pieczonymi ziemniakami (takimi jak poniżej) bądź domowymi frytkami.

Smacznego!




Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com