Chlebek bananowy

Najprostszy przepis na ciasto jaki znam. Nie potrzeba żadnego miksera czy robota kuchennego. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać..... prostym widelcem! Najlepiej nadające się do tego banany to te bardzo już dojrzałe.


Pyszne, sycące i aromatyczne ciacho! Koniecznie upieczcie już dziś i podzielcie się przepisem ze znajomymi.


chlebek bananowy, sniadanie, ptysiu mietowy




chlebek bananowy, sniadanie, ptysiu mietowy


Składniki:

2-3 banany
1/3 szklanki rozpuszczonego masła
½ szklanki cukru
1 jajko (roztrzepane)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i ½ szklanki mąki
szczypta soli
garść orzechów (opcjonalnie)
pokruszona czekolada

Do dzieła:

Piekarnik nastaw na 175 C, wysmaruj blaszkę typu keksowa.

W misce rozgnieć widelcem banana. Następnie dodaj roztopione wcześniej masło.

Dodaj szczyptę soli i sodę oczyszczoną. Dodaj cukier, roztrzepane jajko i wanilię- wszystko dokładnie wymieszaj.

Teraz czas na mąkę- dodaj ją do masy i wymieszaj z resztą składników.

Na tym etapie można, ale nie trzeba dodać połamane na mniejsze kawałki orzechy i czekoladę.  (najczęściej dodajemy orzechy włoskie lub pekan).

Całą masę wyłożyć do przygotowanej wcześniej blaszki i piec około 1 godziny w 175 C.  Warto po 50 minutach pieczenia ciasto sprawdzić patyczkiem i jeśli będzie suchy to oznacza to, że jest to wystarczający czas na pieczenie :)


Wyjąć i ostudzić. Smacznego!

Komentarze

  1. Ciasto jest fenomenalne!!!!!Pyszne a do tego sycące choć zniknęło zanim się obejrzałam...I ten zapach podczas pieczenia!!!Polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com