Chlebek bananowy
Najprostszy przepis na ciasto jaki znam. Nie potrzeba żadnego miksera czy robota kuchennego. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać..... prostym widelcem! Najlepiej nadające się do tego banany to te bardzo już dojrzałe.
Pyszne, sycące i aromatyczne ciacho! Koniecznie upieczcie już dziś i podzielcie się przepisem ze znajomymi.
Składniki:
2-3 banany
1/3 szklanki rozpuszczonego masła
½ szklanki cukru
1 jajko (roztrzepane)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i ½ szklanki mąki
szczypta soli
garść orzechów (opcjonalnie)
pokruszona czekolada
Do dzieła:
Piekarnik nastaw na 175 C, wysmaruj blaszkę typu keksowa.
W misce rozgnieć widelcem banana. Następnie dodaj roztopione
wcześniej masło.
Dodaj szczyptę soli i sodę oczyszczoną. Dodaj cukier,
roztrzepane jajko i wanilię- wszystko dokładnie wymieszaj.
Teraz czas na mąkę- dodaj ją do masy i wymieszaj z resztą składników.
Na tym etapie można, ale nie trzeba dodać połamane na
mniejsze kawałki orzechy i czekoladę. (najczęściej dodajemy orzechy
włoskie lub pekan).
Całą masę wyłożyć do przygotowanej wcześniej blaszki i piec
około 1 godziny w 175 C. Warto po 50
minutach pieczenia ciasto sprawdzić patyczkiem i jeśli będzie suchy to oznacza
to, że jest to wystarczający czas na pieczenie :)
Wyjąć i ostudzić. Smacznego!
Ciasto jest fenomenalne!!!!!Pyszne a do tego sycące choć zniknęło zanim się obejrzałam...I ten zapach podczas pieczenia!!!Polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuń40 year-old Software Engineer I Winonah Pullin, hailing from Cookshire enjoys watching movies like Investigating Sex (a.k.a. Intimate Affairs) and Flower arranging. Took a trip to Zollverein Coal Mine Industrial Complex in Essen and drives a Ferrari 400 Superamerica. Wypisz swoj adres url
OdpowiedzUsuń