Czarny ryż i kotleciki z indyka w pistacjowej panierce
Po wypróbowaniu przez nas wszelkiego rodzaju kasz, przyszła pora na ryże. Oprócz tych zwykłych, najczęściej królujących na naszych stołach są i te dzikie, w tym cudowny ryż czarny. Z wielkim impetem wdarł się do czołówki najzdrowszych produktów świata nie bez powodu. Ma bardzo dużą ilość błonnika, witaminy E, żelaza, magnezu, aminokwasów....można wymieniać bez końca.
Nazywany był „zakazanym ryżem“, bo w Chinach był on przeznaczony tylko dla cesarza i nikomu innemu nie wolno było go jeść. Na szczęście dziś ryż czarny jest dostępny dla wszystkich i bez problemu można go dostać w sklepach ze zdrową żywnością. W końcu my możemy poczuć się jak Cesarz :)
Ja lubię go nie tylko za jego właściwości, ale za smaczny orzechowy smak. Choć do najtańszych nie należy, polecam chociaż raz coś z nim przygotować. Warto!
Składniki: (na 2 porcje)
*
¾ szklanki czarnego
ryżu
*
1 średni batat
*
pół szklanki
bobu
*
2 łyżki oleju
sezamowego
*
sól i pieprz
*
świeża natka
pietruszki
*
oliwa lub olej
kokosowy
*
średnia pierś indyka (opcjonalnie pierś kurczaka)
*
jajko
*
¾ szklanki
obranych pistacji
*
¼ szklanki
pestek dyni
Do dzieła:
Mięso pokroić na cienkie kotlety, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut.
Pistacje i pestki dyni zmiksować na bardzo
drobno lub jeśli wolicie na piasek.
Ryż dokładnie opłukać, zalać wodą na około 2,5 cm ponad ryż. Zagotować i zmniejszyć ogień na mały, gotować pod przykryciem ok. 25-30min aż ryż wchłonie wodę.
Bataty pokroić w kostkę, smażyć na średnim
ogniu na oliwie lub oleju kokosowym do zarumienienia.
Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Ostudzić i obrać.
Ugotowany ryż i bób wrzucić na patelnie do batatów, dodać olej sezamowy i
wymieszać wszystkie składniki.
Kotlety obtoczyć w jajku, potem w panierce z
pomieszanych orzechów i pestek dyni. Smażyć na oliwie lub oleju kokosowym.
Całe danie posypać świeżą pietruszką.
Smacznego!
Smakowite, polecam:)
OdpowiedzUsuń