Czekoladowe Pralinki

To całkiem zabawne, że dziś kiedy półki sklepowe uginają się od wszelkiego rodzaju słodyczy, tych mniej i bardziej wyszukanych, my coraz częściej sięgamy do domowych wyrobów. Nie wynika to absolutnie z braku wyobraźni czy wiedzy co i gdzie kupić, a wręcz przeciwnie. Patrząc na etykiety czekoladowych batoników nierzadko zastanawiam się skąd bierze się bezczelność producentów, którzy wmawiają nam, że ich "czekoladowy batonik" jest bogaty w wysokowartościowe kakao itd. Cóż mi 20% kakao niewiadomego pochodzenia w batoniku nie wystarczy, bo jeśli mam ochotę na czekoladę to tą prawdziwą....ciemną, intensywną w smaku, uwodząca, wręcz uzależniającą. 


Zamiast szukać, porównywać i narzekać, że to i tak nie ten smak, o który mi chodziło wolę sama taki smakołyk przygotować. 


Dziś przepis na przepyszne pralinki typowo dla posiadaczy Thermomixa. Wkrótce postaram się zrobić je normalnym sposobem i wtedy się z Wami nim podzielę. A może w tym czasie sami skusicie się na zakup tej maszyny? Któż to wie;)


Historii powstania pralinek jest chyba tyle ile ich samych. Francuzi, Belgowie i wreszcie Brazylijczycy uzurpują sobie do nich prawo. Dziś tak naprawdę nieważne jest gdzie oryginalnie powstały i czy był to zamierzały efekt prac cukierników czy zwykła "pomyłka". Pasjonatów tego przysmaku nie brakuje w żadnym kraju. 


Przepis bardzo prosty i można bawić się z samą masą, gotowe pralinki można obtoczyć w wiórkach czekoladowych, kokosowych czy samych orzechach. Można też włożyć do środka prażone orzechy czy suszone śliwki.


Pralinki świetnie prezentują się jako słodki prezent. My podzieliliśmy się nimi z naszymi znajomymi, którym mam nadzieję smakowały one tak samo jak nam:)


Przepis pochodzi z książki "Podróże z Thermomixem".

Pralinki, ptysiu mietowy


Pralinki, ptysiu mietowy


Pralinki, ptysiu mietowy

Składniki:

*     puszka słodzonego mleka skondensowanego
*     30 g gorzkiego kakao
*     40 g masła, plus masło do posmarowania dłoni w trakcie ich formowania
*     posypki według uznania, ja użyłam czystego kakao (wersja bardzo wytrawna), mielonych pistacji i wiórków kokosowych

Do dzieła:

Do naczynia miksującego wlać mleko skondensowane, dodać kakao i 40 g masła, gotować 10 minut /100 C/obroty 3. Zamiast miarki na pokrywę postawić koszyczek.

Po tym czasie gotować 26 minut/Varoma/obroty 2. Także użyć koszyczka zamiast miarki.

Po tym czasie masę przełożyć do innego naczynia posmarowanego masłem i odstawić do ostygnięcia.

Posmarowanymi rękoma formować małe kuleczki i obtaczać je we wcześniej przygotowanych “panierkach”. Można podawać w papilotkach do pralinek ale prezentują się równie dobrze bez.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com