Czekoladowy popcorn
Popcorn zawsze będzie mi się kojarzył przede wszystkim ...no właśnie nie z kinem, a z siostrą, która jako dziecko go uwielbiała. Nigdy do końca nie mogłam zrozumieć aż takiej pasji do tej słonej przekąski. Każde nasze wspólne oglądanie filmu- popcorn. Przekąska między posiłkami- popcorn. Czasem miałam wrażenie, że gdyby mogła wybrać, co na kolacje to też chciałaby popcorn;)
Tak czy inaczej ten wpis jest właśnie dla niej. Może ta odsłona jej ulubionej przekąski zaczaruje ją na nowo? Skoro mi, niezbyt dużej fance popcornu się bardzo spodobała, to myślę, że jego wielbicielom także.
Polecam szczególnie na chwile z dziećmi. My zrobiliśmy czekoladowy popcorn na domowe, copiątkowe kino z córką. Smacznego!
Składniki:
*
ziarna popcornu
*
olej
*
czekolada gorzka bądź mleczna (ja użyłam obu)
Do dzieła:
Wybierz głęboką patelnie z pokrywką (możesz użyć także
garnka).
Na dno wylej niewielką ilość oleju i podgrzej patelnię (na
średnim ogniu).
Wrzuć na patelnię 2 pełne garście ziaren i szybko przykryj
pokrywką.
Chwilę potem powinien rozlegać się dźwięk strzelającego popcornu. Kiedy częstotliwość strzelania zmniejszy się do 1-2 co kilka sekund,
zdejmij patelnię z palnika.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gotowy popcorn przełóż
do dużej miski i wlej do niej rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowany popcorn wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem
do pieczenia. Łyżką oddziel od siebie posklejane czekoladą ziarna i włóż na
kilka minut do lodówki- to pomoże czekoladzie stwardnieć.
Po kilku minutach wyłóż do miski i SMACZNEGO!
Mi również popcorn zawsze będzie się kojarzył z siostrą.W wersji czekoladowej jest jeszcze lepszy.Na pewno będę do niego wracać.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNiestety takich rzeczy jeszcze nie miałem okazji jeść i muszę przyznać, że faktycznie wygląda to wyjątkowo. Ja jestem zdania, że również sama gorąca czekolada jest smaczna. Ja najczęściej wykonuję ją z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/ i za każdym razem wychodzi ona obłędnie.
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis!
OdpowiedzUsuń