Jaśminowy ryż z batatami, porem i marchewką
Kolejna propozycja szybkiego i smacznego dania. Ryż jaśminowy z batatami, porem i marchewką to pomysł na smaczny lunch czy kolację.
Ryż jaśminowy jest pyszny solo, ale świetnie także sprawdza się w duecie kompletnie każdego warzywa. Dzisiejsza pogoda nie zachęcała do wyjścia z domu, więc musiałam poradzić sobie z tym, co akurat znalazłam w lodówce.
Tak niewiele warzyw może naprawdę zdziałać cuda! Smakowite, lekkie i ciepłe danie.
Składniki: (na 3 osoby)
*
½ szklanki
ryżu jaśminowego
*
2 marchewki
*
1 średni batat
*
½ jasnej
części pora
*
2 gałązki
pietruszki
*
sól morska
bądź himalajska
*
świeżo
zmielony pieprz
*
oliwa
Do dzieła:
Ryż wsypujemy do zimnej wody (1/2 szklanki ryżu na 1-1,5 szklanki
wody) i doprowadzamy do wrzenia bez przykrycia. Gotujemy przez 15–20 minut na
wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie wodę. Czas zaczynamy odliczać od
momentu zagotowania się wody. Wodę nie solimy! Po ugotowaniu odstawić na 10 minut, po
czym przelać zimną wodą i delikatnie wymieszać.
Na dużej patelni
rozgrzewamy oliwę, wrzucam i pokrojone w plasterki bataty, solimy i smażymy do
zarumienienia.
Po tym czasie dodajemy
startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojony w cienkie plastry
por. Smażymy na średnim ogniu około 5
minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną na drobno pietruszkę i ugotowany wcześniej ryż. Wszystko przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Takie danie jest pyszne samo w sobie,
ale można także użyć jako dodatku do mięsa. Nam posłużył jako dodatek do
pieczonych udek.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?