Jaśminowy ryż z batatami, porem i marchewką

Kolejna propozycja szybkiego i smacznego dania. Ryż jaśminowy z batatami, porem i marchewką to pomysł na smaczny lunch czy kolację. 

Ryż jaśminowy jest pyszny solo, ale świetnie także sprawdza się w duecie kompletnie każdego warzywa. Dzisiejsza pogoda nie zachęcała do wyjścia z domu, więc musiałam poradzić sobie z tym, co akurat znalazłam w lodówce. 

Tak niewiele warzyw może naprawdę zdziałać cuda! Smakowite, lekkie i ciepłe danie. 




Składniki: (na 3 osoby)


*      ½ szklanki ryżu jaśminowego
*      2 marchewki
*      1 średni batat
*      ½ jasnej części pora
*      2 gałązki pietruszki
*      sól morska bądź himalajska
*      świeżo zmielony pieprz

*      oliwa


Do dzieła:

Ryż  wsypujemy do zimnej wody (1/2 szklanki ryżu na 1-1,5 szklanki wody) i doprowadzamy do wrzenia bez przykrycia. Gotujemy przez 15–20 minut na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie wodę. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. Wodę nie solimy! Po ugotowaniu odstawić na 10 minut, po czym przelać zimną wodą i delikatnie wymieszać.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucam i pokrojone w plasterki bataty, solimy i smażymy do zarumienienia.

Po tym czasie dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojony w cienkie plastry por. Smażymy na średnim ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną na drobno pietruszkę i ugotowany wcześniej ryż. Wszystko przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.


Takie danie jest pyszne samo w sobie, ale można także użyć jako dodatku do mięsa. Nam posłużył jako dodatek do pieczonych udek.

Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com