Kokosanki

Znowu naprawdę szybki i prosty przepis na ciasteczka. Dzisiaj kokos w roli głównej. Można zrobić wersję czysto kokosową lub z czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Inspiracja z tego bloga, w mojej wersji jest zdecydowanie mniej cukru. Polecam wypróbować, szczególnie jeśli macie niespodziewanych gości…20 minut i już mamy poczęstunek do kawy :)

ciastka kokosowe, ptysiu mietowy



Składniki:

*      2 jajka
*      100 g cukru pudru
*      200 g wiórków kokosowych

Do dzieła:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę (dodać szczyptę soli dla lepszego ubicia piany).

Kiedy białka już będą ubite, łyżka po łyżce dodać cukier. Następnie nie przestając miksować masy, dodać żółtka.

Do tak ubitej masy dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Nie miksować, ale lekko wymieszać łyżką.

Na blaszkę położyć papier do pieczenia i wyłożyć najlepiej łyżką do lodów masę kokosową.

Piec w temperaturze 170 C przez około 10-15 minut.

Jeśli zdecydujecie się na wersję z czekoladą, należy ją rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie zamoczyć spód ciastka w czekoladzie (bądź zrobić tzw. esy floresy) i odłożyć na chwilę do lodówki. 

Smacznego!

ciastka kokosowe, ptysiu mietowy

ciastka kokosowe

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com