Kokosanki
Znowu naprawdę szybki i prosty przepis na ciasteczka. Dzisiaj kokos w roli głównej. Można zrobić wersję czysto kokosową lub z czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Inspiracja z tego bloga, w mojej wersji jest zdecydowanie mniej cukru. Polecam wypróbować, szczególnie jeśli macie niespodziewanych gości…20 minut i już mamy poczęstunek do kawy :)
Składniki:
* 2 jajka
* 100 g cukru pudru
* 200 g wiórków kokosowych
Do dzieła:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna
pianę (dodać szczyptę soli dla lepszego ubicia
piany).
Kiedy białka już będą ubite, łyżka po łyżce
dodać cukier. Następnie nie przestając miksować masy, dodać żółtka.
Do tak ubitej masy dodać wiórki kokosowe i
delikatnie wymieszać. Nie miksować,
ale lekko wymieszać łyżką.
Na blaszkę położyć papier do pieczenia i wyłożyć najlepiej
łyżką do lodów masę kokosową.
Piec w temperaturze 170 C przez około 10-15
minut.
Jeśli zdecydujecie się na wersję z czekoladą, należy ją rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie zamoczyć spód ciastka w czekoladzie (bądź zrobić tzw. esy floresy) i odłożyć na chwilę do lodówki.
Smacznego!
57 yrs old Community Outreach Specialist Teador Babonau, hailing from Sault Ste. Marie enjoys watching movies like "Resident, The" and Machining. Took a trip to Greater Accra and drives a E-Class. ponizsza strona
OdpowiedzUsuń