Kotleciki w jaglanej panierce i ziemniaki po szwedzku

To danie możecie powtarzać bez końca i gwarantuję, że się Wam nie znudzi. Polecam pasjonatom nie tylko dobrze upieczonych ziemniaków, ale kaszy jaglanej i parmezanu! Ziemniaki po szwedzku, czyli tzw. hasselback potatoesbo o nich dzisiaj mowa, to danie samo w sobie. Wystarczą jakiekolwiek świeże warzywa i mamy naprawdę sycące ciepłe danie.

Panierkę do mięsa z parmezanu i kaszy jaglanej możecie wykorzystać nie tylko do kurczaka. Świetnie sprawdza się także do schabowego.








Składniki:

KOTLECIKI:

*      2 piersi kurczaka
*      pół szklanki startego parmezanu
*      pół szklanki kaszy jaglanej
*      natka pietruszki
*      jajko
*      przyprawy: sól i pieprz
*      oliwa

ZIEMNIAKI:

*      młode ziemniaki (kilka sztuk zależy od ich wielkości)
*      sól morska i świeżo zmielony pieprz
*      tymianek
*      masło i oliwa


Do dzieła:

Zacznijmy od ziemniaków: jeśli używamy młodych ziemniaków wystarczy je dokładnie umyć, w przypadku starych trzeba je obrać. Ziemniaki w całości kładziemy na łyżkę odpowiednią do ich rozmiaru- to ułatwi nam ponacinanie na nich cienkich plasterków nie przecinając ich do końca.


Po ich nacięciu znowu dokładnie je płuczemy, tak by nie skleiły się podczas pieczenia. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, solimy solą morską, pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem, kruszymy tymianek  i kropimy oliwą.

Ziemniaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut. Jeśli ziemniaki są większe będą wymagały dłuższego czasu pieczenia.
 
Ziemniaki w piekarniku, więc możemy przygotować panierkę na mięso: kaszę jaglaną mielimy na piasek, parmezan ścieramy na drobnej tarce, pietruszkę drobno siekamy- wszystko razem mieszamy*.

Piersi dokładnie oczyszczamy i kroimy na cieńsze kotlety. Przyprawiamy solą i  pieprzem, obtaczamy w jajku, potem w naszej panierce i smażymy na rozgrzanej patelni. Możecie użyć dowolnego tłuszczu, olej, oliwa, olej kokosowy będą równie odpowiednie. 

Gdy wszystko gotowe podajemy z dowolnie przygotowaną sałatą, u nas na szybko była to sałata z pomidorkami cherry.

Smacznego!

* ja użyłam parmezanu i kaszy jaglanej w proporcji 1:1, ale można też użyć mniej parmezanu, np. ¾ szklanki kaszy + ½ lub ¼ szklanki parmezanu i panierka będzie równie smaczna.




Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com