Kotlety mielone ze szpinakiem i kaszą jaglaną
Propozycja na szybkie i tak przez wielu lubiane kotlety mielone. Jednak tym razem w trochę innym wydaniu. Nie będzie nam potrzebne ani jajko ani bułka tarta. Zastąpimy je kaszą jaglaną , która wszystko pięknie sklei.
Pyszne, miękkie i doskonałe w smaku. Pasują do ziemniaków ugotowanych w tradycyjny sposób, ale ja polecam podawać z dużą ilością świeżych warzyw.
Składniki:
*
pół kg mięsa
mielonego wieprzowego
*
20 g szpinaku
*
szklanka kaszy
jaglanej ugotowanej na sypko
*
3 suszone
pomidory z zalewy (drobno posiekane)
*
świeży koper i
natka pietruszki (drobno posiekane)
*
1 ząbek
czosnku
*
sól i pieprz (
w tym także pieprz cayenne)
Do dzieła:
Mięso mielone przyprawiamy
solą, świeżo zmielonym pieprzem, pieprzem cayenne i czosnkiem przepuszczonym
przez praskę. Odstawiamy na pół h do lodówki.
Kasze
jaglaną opłukać kilka razy
pod bieżącą wodą, następnie ugotować do miękkości
(stosunek kaszy do wody 1:2). Po ugotowaniu opłukać i ostudzić.
Mięso wyjąć z lodówki, dodać ugotowaną i ostudzoną kaszę, posiekany szpinak oraz pozostałe składniki.
Wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotlety i smażyć na oliwie bądź oleju kokosowym.
Podawać zaraz po
przygotowaniu z dodatkiem świeżych warzyw.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?