Kotlety mielone ze szpinakiem i kaszą jaglaną

Propozycja na szybkie i tak przez wielu lubiane kotlety mielone. Jednak tym razem w trochę innym wydaniu. Nie będzie nam potrzebne ani jajko ani bułka tarta. Zastąpimy je kaszą jaglaną , która wszystko pięknie sklei.

Pyszne, miękkie i doskonałe w smaku. Pasują do ziemniaków ugotowanych w tradycyjny sposób, ale ja polecam podawać z dużą ilością świeżych warzyw.

kotlety mielone, kasza jaglana, szpinak, ptysiu mietowy



Składniki:

*      pół kg mięsa mielonego wieprzowego
*      20 g szpinaku
*      szklanka kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
*      3 suszone pomidory z zalewy (drobno posiekane)
*      świeży koper i natka pietruszki (drobno posiekane)
*      1 ząbek czosnku
*      sól i pieprz ( w tym także pieprz cayenne)

Do dzieła:


Mięso mielone przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, pieprzem cayenne i czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Odstawiamy na pół h do lodówki.

Kasze jaglaną opłukać kilka razy pod bieżącą wodą, następnie ugotować do miękkości (stosunek kaszy do wody 1:2). Po ugotowaniu opłukać i ostudzić.

Mięso wyjąć z lodówki, dodać ugotowaną i ostudzoną kaszę, posiekany szpinak oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotlety i smażyć na oliwie bądź oleju kokosowym.


Podawać zaraz po przygotowaniu z dodatkiem świeżych warzyw.
Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com