Kotleciki ziemniaczane z porem i jaglanką
Niejednokrotnie jest tak, ze choćbyśmy nie wiem jak się starali to i tak ugotujemy za dużo kaszy, ryżu czy ziemniaków. Ten wpis jest o tym jak taką ziemniaczaną nadwyżkę dobrze wykorzystać i stworzyć zupełnie nowe, fajne i ciekawe danie.
Dziś propozycja kotlecików ziemniaczanych z dodatkiem pora i koperku. Zamiast jajka użyjemy też nadwyżki kaszy jaglanej;) Taki nasz domowy recycling!
Pomysł naprawdę udany. Kotleciki są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Są bardzo delikatne, bo bez dodatku jajka i bułki tartej też mniej zwarte, stąd bądźcie ostrożni przy zdejmowaniu ich z patelni;) My takie kotleciki zjedliśmy z przyjemnością do warzywnej zupy.
Składniki: ( na około 12 kotlecików)
* 600 g ugotowanych ziemniaków
* 1 por (jasna część)
* świeży koperek
* 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
* 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
* sól i świeżo zmielony pieprz
* 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
* bułka tarta do obtoczenia
Do dzieła:
Do ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
dodajemy kaszę jaglaną i wszystkie przyprawy.
Por drobno kroimy i szklimy na oliwie. Po
wystygnięciu dodajemy do masy ziemniaczanej.
Wszystko dokładnie mieszamy i z gotowej masy
formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanej
patelni na oleju do zarumienienia.
Można podawać jako dodatek do zupy lub jako
osobne danie. Świetnie pasują do sosu grzybowego.
Smacznego!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?