Kotleciki ziemniaczane z porem i jaglanką

Niejednokrotnie jest tak, ze choćbyśmy nie wiem jak się starali to i tak ugotujemy za dużo kaszy, ryżu czy ziemniaków. Ten wpis jest o tym jak taką ziemniaczaną nadwyżkę dobrze wykorzystać i stworzyć zupełnie nowe, fajne i ciekawe danie.

Dziś propozycja kotlecików ziemniaczanych z dodatkiem pora i koperku. Zamiast jajka użyjemy też nadwyżki kaszy jaglanej;) Taki nasz domowy recycling!

Pomysł naprawdę udany. Kotleciki są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Są bardzo delikatne, bo bez dodatku jajka i bułki tartej też mniej zwarte, stąd bądźcie ostrożni przy zdejmowaniu ich z patelni;) My takie kotleciki zjedliśmy z przyjemnością do warzywnej zupy.

ptysiu mietowy




Składniki: ( na około 12 kotlecików)

*      600 g ugotowanych ziemniaków
*      1 por (jasna część)
*      świeży koperek
*      1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
*      1 łyżeczka gałki muszkatołowej
*      sól i świeżo zmielony pieprz
*      1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
*      bułka tarta do obtoczenia

Do dzieła:

Do ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków dodajemy kaszę jaglaną i wszystkie przyprawy.

Por drobno kroimy i szklimy na oliwie. Po wystygnięciu dodajemy do masy ziemniaczanej.

Wszystko dokładnie mieszamy i z gotowej masy formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na oleju do zarumienienia.

Można podawać jako dodatek do zupy lub jako osobne danie. Świetnie pasują do sosu grzybowego.

Smacznego!


ptysiu mietowy

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com