Kruche ciasto z owocami i orzechami pekan
Przepisów na kruche ciasto jest całkiem sporo. Ja sama mam kilka ulubionych, inne na tarte, inne na kruche ciasteczka i jeszcze inne na zwykłe szybkie ciasto, gdy goście prawie pukają do drzwi;)
Ten przepis zdecydowanie należy do tych ulubionych. Za każdym razem można dodać inne owoce, powidła, jakieś orzechy bądź rodzynki i to samo ciasto mamy w innej „odświeżonej“ wersji.
Zatem do dzieła!
Składniki:
*
200 g schłodzonego niesolonego masła
*
450 g mąki pszennej
*
230g cukru
*
2 jajka
*
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*
100 g mrożonych owoców lub powideł np.
śliwkowych/porzeczkowych
*
garść orzechów pekan lub włoskich (opcjonalnie)
Do dzieła:
Dobrze schłodzone masło pokroić na mniejsze kawałki. Dobrze
schłodzone masło jest bardzo ważne- w przeciwnym wypadku mąka wchłonie tłuszcz
i ciasto po upieczeniu będzie twarde.
Dodać pozostałe składniki (oprócz owoców i orzechów) i
szybko zagnieść ciasto.
Owinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na około 30
minut.
Po upływie 30 minut wyjąć ciasto, rozgrzać piekarnik do 180
C.
Ciasto podzielić na dwie porcje. Jedną porcję rozwałkować i
włożyć do natłuszczonej tortownicy (24 cm).
Na całej powierzchni rozprowadzić owoce (bądź powidła). Jeśli
używamy mrożonych owoców, nie należy ich wcześniej rozmrażać.
Drugą porcję ciasta podzielić na kilka mniejszych kawałków,
rozwałkować każdy z nich i ułożyć na owocach.
Ciasto posypać kawałkami orzechów. Piec około 50-55 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Brzmi dobrze, wypróbuję:)
OdpowiedzUsuń