Udka z kurczaka z karmelizowaną pietruszką

Do tego dania naprawdę niewiele trzeba, może łyżeczka fantazji i szczypta czasu. Udka kurczaka można robić na milion sposobów. Tutaj kropką nad i okazał się korzeń pietruszki karmelizowany w sosie sojowym. 

Wszystko harmonijnie połączyło się w naprawdę udane danie. Nasza córka oblizywała paluszki :)

udka, kurczak, marchewka, ptysiu mietowy



Składniki:

*      udka kurczaka
*      1 cytryna
*      2 korzenie pietruszki
*      2 łyżki sosu sojowego ciemnego
*      natka pietruszki- opcjonalnie do posypania gotowego dania
*      1 główka czosnku
*      1 łyżeczka majeranku
*      sól morska i świeżo zmielony pieprz
*      oliwa


Do dzieła:

Udka solimy i pieprzymy, smażymy na oliwie po 2 minuty z obu stron na mocnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do żaroodpornego naczynia.

Korzenie pietruszki obieramy, kroimy je wzdłuż na ćwiartki. Do tłuszczu ze smażenia mięsa wlewamy sos sojowy, rozgrzewamy, obsmażamy pietruszki - zdejmujemy je z patelni, kiedy zaczną się rumienić (karmelizować). Przekładamy do naczynia z mięsem.

Cytrynę kroimy na pół, wyciskamy trochę soku na mięso i pietruszkę, połówki cytryn wkładamy do naczynia stroną przecięcia do góry.

Czosnku nie obieramy, cała główkę kroimy na pół i wkładamy do naczynia żaroodpornego przecięciem do góry.  

Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem i skrapiamy soczyście oliwą.

Pieczemy 30 minut w 180°C, a potem odwracamy każdy kawałek mięsa na drugą stronę, dopiekamy przez 10 minut. Posypujemy świeżą pietruszką i podajemy z ulubionymi dodatkami: ryżem, ziemniakami itd.

Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com