Udka z kurczaka z karmelizowaną pietruszką
Do tego dania naprawdę niewiele trzeba, może łyżeczka fantazji i szczypta czasu. Udka kurczaka można robić na milion sposobów. Tutaj kropką nad i okazał się korzeń pietruszki karmelizowany w sosie sojowym.
Wszystko harmonijnie połączyło się w naprawdę udane danie. Nasza córka oblizywała paluszki :)
Składniki:
*
udka kurczaka
*
1 cytryna
*
2 korzenie pietruszki
*
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
*
natka pietruszki- opcjonalnie do posypania gotowego dania
*
1 główka czosnku
*
1 łyżeczka majeranku
*
sól morska i świeżo zmielony pieprz
*
oliwa
Do dzieła:
Udka solimy i pieprzymy, smażymy na
oliwie po 2 minuty z obu stron na mocnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, przekładamy
do żaroodpornego naczynia.
Korzenie pietruszki obieramy, kroimy je wzdłuż na
ćwiartki. Do tłuszczu ze smażenia mięsa wlewamy sos sojowy, rozgrzewamy,
obsmażamy pietruszki - zdejmujemy je z patelni, kiedy zaczną się rumienić
(karmelizować). Przekładamy do naczynia z mięsem.
Cytrynę kroimy na pół, wyciskamy trochę
soku na mięso i pietruszkę, połówki cytryn wkładamy do naczynia stroną
przecięcia do góry.
Czosnku nie obieramy, cała główkę kroimy na pół i wkładamy do
naczynia żaroodpornego przecięciem do góry.
Solimy, pieprzymy, posypujemy
majerankiem i skrapiamy soczyście oliwą.
Pieczemy 30 minut w 180°C, a potem odwracamy każdy kawałek mięsa na drugą stronę, dopiekamy przez 10 minut. Posypujemy świeżą pietruszką i podajemy z ulubionymi dodatkami: ryżem, ziemniakami itd.
Smacznego!
Pieczemy 30 minut w 180°C, a potem odwracamy każdy kawałek mięsa na drugą stronę, dopiekamy przez 10 minut. Posypujemy świeżą pietruszką i podajemy z ulubionymi dodatkami: ryżem, ziemniakami itd.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?