Makaron z kurczakiem, fasolką i pesto z rukoli

Dziś propozycja na makaron z domowym pesto, na które przepis także znajdziecie na moim blogu.  To danie lekkie i przyjemne nie tylko dla oka, ale co najważniejsze dla podniebienia ;)

Bardzo szybkie w przygotowaniu, doskonałe na lunch, obiad czy kolację. Wariacji na podanie tego dania całe mnóstwo. Można zwyczajnie zapakować do zgrabnego słoika dla ukochanej osoby czy koleżanki z pracy. 

W końcu gotowanie to tylko połowa przyjemności. Druga i ta ważniejsza część to dzielenie się tym, co zrobisz. Gorąco polecam!

makaron kokardki, farffale, pesto,fasolka, ptysiu mietowy




Składniki:

*      makaron farffale (kokardki)
*      2 piersi kurczaka
*      fasolka szparagowa
*      pesto z rukoli (przepis TUTAJ)
*      parmezan
*      pestki słonecznika (uprażone na suchej patelni)
*      duża łyżka masła

Do dzieła:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, najlepiej al dente. Do ugotowanego i odsączonego z wody makaronu dodajemy łyżkę masła i dokładnie mieszamy. 

W osobnym garnku bądź na parze gotujemy wcześniej pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową.

Słonecznik prażymy na suchej patelni i odstawiamy.

Pierś kurczaka kroimy na cienkie plasterki, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką (bądź pieprzem cayenne). Smażymy na złocisty kolor.

Następnie dodajemy 3-4 łyżki pesto (ilość zależy od Waszych upodobań). Dokładnie mieszamy i dodajemy ugotowaną fasolkę. Mieszamy do połączenia się składników.

Wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem i pestkami słonecznika. Opcjonalnie można dodać także świeżą bazylię.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com