Makaron z kurczakiem, fasolką i pesto z rukoli
Dziś propozycja na makaron z domowym pesto, na które przepis także znajdziecie na moim blogu. To danie lekkie i przyjemne nie tylko dla oka, ale co najważniejsze dla podniebienia ;)
Bardzo szybkie w przygotowaniu, doskonałe na lunch, obiad czy kolację. Wariacji na podanie tego dania całe mnóstwo. Można zwyczajnie zapakować do zgrabnego słoika dla ukochanej osoby czy koleżanki z pracy.
W końcu gotowanie to tylko połowa przyjemności. Druga i ta ważniejsza część to dzielenie się tym, co zrobisz. Gorąco polecam!
Składniki:
*
makaron farffale (kokardki)
* 2 piersi kurczaka
*
fasolka szparagowa
*
pesto z rukoli (przepis TUTAJ)
*
parmezan
*
pestki słonecznika (uprażone na suchej patelni)
*
duża łyżka masła
Do dzieła:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, najlepiej al dente. Do ugotowanego i odsączonego z wody makaronu dodajemy łyżkę masła i dokładnie mieszamy.
W
osobnym garnku bądź na parze gotujemy wcześniej pokrojoną na mniejsze kawałki
fasolkę szparagową.
Słonecznik prażymy na suchej patelni i odstawiamy.
Pierś kurczaka kroimy na cienkie plasterki, doprawiamy solą,
pieprzem i ostrą papryką (bądź pieprzem cayenne). Smażymy na złocisty kolor.
Następnie dodajemy 3-4 łyżki pesto (ilość zależy od
Waszych upodobań). Dokładnie mieszamy i dodajemy ugotowaną fasolkę. Mieszamy do
połączenia się składników.
Wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem i pestkami
słonecznika. Opcjonalnie można dodać także świeżą bazylię.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?