Pesto z rukoli i słonecznika
Przepisów na pesto istnieje całe mnóstwo. Od tego najbardziej popularnego z bazylii bądź suszonych pomidorów po te z pietruszki, szpinaku, itd. Dziś pomysł na pesto z rukoli (której jestem ogromną fanką) i słonecznika (którego też mogę pochłaniać pełnymi garściami).
Jest to idealny dodatek do makaronów, sałatek, mięs czy kanapek. Na pewno wzbogaci smakowo i kolorystycznie niejedną potrawę.
Składniki:
* ubita szklanka rukoli
* 3 łyżki ziaren słonecznika
* 2 łyżki startego parmezanu
* 2 zabki czosnku
* 1/4 szklanka oliwy
* sól do smaku
Do dzieła:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na
papkę. W razie konieczności dosolić.
Tak przygotowane pesto można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka tygodni.
Smacznego!
Tak przygotowane pesto można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka tygodni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?