Pierś kurczaka w pesto otoczona szynką parmeńską
Bardzo lubię szynkę parmeńską, a w towarzystwie soczystego mięsa wręcz uwielbiam. Do tego suszone pomidory z zalewy i jakieś warzywa. Połączenie dość banalne, a jednak jest w nim coś wciągającego.
Moja córka zażyczyła sobie do tego zestawu kukurydzę, na którą sezon skończył się już niestety jakiś czas temu. Na szczęście w niewielu sklepach jeszcze można ją kupić. Polecam koniecznie tą jak najbardziej naturalną, nie jakąś mrożoną i absolutnie nie z jakiejś podejrzanej zalewy (FU!).
Nie oszukujmy się tak przygotowane mięso będzie smakować idealnie z każdą sałatą z dodatkiem oliwy i cytryny. Czy podacie ryż czy ziemniaki to już Wasz wybór :)
Propozycja idealna na obiad lub lunch i koniecznie do dzielenia się z bliskimi!
Składniki:
*
2 piersi kurczaka
*
4 suszone pomidorki z zalewy
*
pół mozzarelli
*
pesto (może być z rukoli- przepis TUTAJ)
*
4 plasterki szynki parmeńskiej
*
pieprz cayenne i sól morska
Do dzieła:
Piersi kurczaka umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. W
każdej zrobić kieszonkę, do której włożymy suszone pomidory (w całości bądź w
kawałkach) i mozzarellę.
Środek każdej piersi oprószyć dodatkowo solą morską i delikatnie
pieprzem cayenne.
Pierś z dwóch stron wysmarować pesto i zawinąć w szynkę
(2 plasterki na każdą pierś powinny wystarczyć).
Każdy kawałek smażyć do zarumienienia na oliwie, następnie
przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w temperaturze 180 C
przez 30 minut.
Można podawać z ryżem i warzywami. U nas wersja
z kukurydzą gotowaną na parze.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?