Prosta zupa pomidorowa w towarzystwie bazyliowych naleśników
Dziś w myśl zasady pomidory lubią bazylię, bazylia kocha pomidory, proponuję prostą zupę pomidorową w towarzystwie bazyliowych naleśników! Naleśniki okazały się naprawdę dobrą “wkładką” szczególnie dlatego, że zupa była bez dodatku mięsa, więc i mniej treściwa.
Ja lubię, gdy w zupie pomidorowej widoczne są jeszcze kawałki pomidorów, dlatego 25% pomidorów z puszki nie miksowałam, ale dodałam bezpośrednio do zupy. Oczywiście duża ilość marchewki jest też plusem, bo dodaje zupie bardzo potrzebnej słodyczy:)
Jeśli nie macie czasu na zrobienie naleśników bazyliowych, a macie akurat w lodówce zwykłe naleśniki (zrobione na słono) proponuję posmarować je pesto i podać w ten sam sposób.
Składniki:
* 2 duże marchewki
* 2 puszki pomidorów z zalewą
* 1 kostka rosołowa
* 1 łyżeczka cukru
* listki bazylii lub
świeża natka pietruszki
* sól i świeżo zmielony pieprz
* pieprz cayenne
Do dzieła:
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki.
Włożyć do garnka i zalać 300 ml wody. Posolić i pogotować około 15 minut.
Półtorej puszki pomidorów wraz z zalewą
zmiksować i wlać do garnka. Resztę pomidorów wraz z zalewą dodać do garnka bez ich miksowania.
Przyprawić solą, pieprzem i pieprzem
cayenne. Dodać także cukier. Wszystko razem gotować do miękkości marchewki.
Podawać z ryżem lub makaronem (cokolwiek lubicie bardziej).
Naszym dodatkiem do zupy oprócz ryżu były
naleśniki bazyliowe złożone w harmonijkę i nadziane na wykałaczki.
Przepis na naleśniki bazyliowe znajdziecie
TUTAJ.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?