"ŚLIMAKI" czyli kruche ciasteczka z nutellą
Bardzo szybkie i proste w wykonaniu ciasteczka. Szczególnie będą zachwycone nimi dzieci, bo wyglądają wręcz uroczo! Moja córka nazywa je ślimakami;)
Składniki:
*
175g niesolonego masła
*
70g cukru pudru
*
1 łyżeczka aromatu migdałowego
*
240g mąki pszennej
*
2 łyżeczki nutelli
*
1 łyżka kakao
*
2 łyżki wiórków kokosowych
Do dzieła:
Pamiętajcie, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej :)
Masło i cukier zmiksować tak długo aż uzyskamy białą
puszystą masę. Dodać aromat migdałowy i zmiksować ponownie. Następnie dodać
mąkę i dokładnie zmiksować.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać nutellę i
kakao, a do drugiej wiórki kokosowe. Obie części ciasta uformować w kulę, lekko
spłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 3-40 minut.
Po tym czasie obie części rozwałkować na kształt prostokąta,
mniej więcej 20*25 (można użyć do tego papieru do pieczenia lub opróczyć
stolnicę mąką).
Ciemną część ciasta położyć na blacie, na nią położyć jasną część
ciasta (bądź odwrotnie) i zwinąć razem jak roladę. Tak zwinięte ciasto owinąć
szczelnie folią i włożyć do lodówki na około 20-25 minut.
Po tym czasie pokroić na plasterki grubości około 5mm.
Wyłożyć na blaszkę w odstępach około 1-2 cm i piec około 15 minut w 175 C. Po tym czasie ciasteczka zostawić jeszcze na blaszce na około 5 minut, potem studzić na kratce.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Inspiracja z tego bloga, lekki twist w mim wydaniu z wiórkami kokosowymi i aromatem migdałowym.
Inspiracja z tego bloga, lekki twist w mim wydaniu z wiórkami kokosowymi i aromatem migdałowym.
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?