"ŚLIMAKI" czyli kruche ciasteczka z nutellą

Bardzo szybkie i proste w wykonaniu ciasteczka. Szczególnie będą zachwycone nimi dzieci, bo wyglądają wręcz uroczo! Moja córka nazywa je ślimakami;)

ciastka slimaki



Składniki:

*      175g niesolonego masła
*      70g cukru pudru
*      1 łyżeczka aromatu migdałowego
*      240g mąki pszennej
*      2 łyżeczki nutelli
*      1 łyżka kakao
*      2 łyżki wiórków kokosowych


Do dzieła:

Pamiętajcie, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej :)

Masło i cukier zmiksować tak długo aż uzyskamy białą puszystą masę. Dodać aromat migdałowy i zmiksować ponownie. Następnie dodać mąkę i dokładnie zmiksować.

Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać nutellę i kakao, a do drugiej wiórki kokosowe. Obie części ciasta uformować w kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 3-40 minut.

Po tym czasie obie części rozwałkować na kształt prostokąta, mniej więcej 20*25 (można użyć do tego papieru do pieczenia lub opróczyć stolnicę mąką).

Ciemną część ciasta położyć na blacie, na nią położyć jasną część ciasta (bądź odwrotnie) i zwinąć razem jak roladę. Tak zwinięte ciasto owinąć szczelnie folią i włożyć do lodówki na około 20-25 minut.

Po tym czasie pokroić na plasterki grubości około 5mm. Wyłożyć na blaszkę w odstępach około 1-2 cm i piec około 15 minut w 175 C. Po tym czasie ciasteczka zostawić jeszcze na blaszce na około 5 minut, potem studzić na kratce.


Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!

Inspiracja z tego bloga, lekki twist w mim wydaniu z wiórkami kokosowymi i aromatem migdałowym. 

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com