Tarta na słono z porem, bakłażanem, papryką i pieczarkami
Dziś Jej Królewska Mość TARTA! Doskonale nadaje się na lunch bądź kolację. Sama w sobie jest naprawdę sycąca, ale można podawać ją w towarzystwie miksu świeżych sałat. Świetnie np. nadaje się do tego rukola.
Poniższy przepis na nadzienie to tylko sugestia- akurat to miałam w lodówce. Zatem polecam zajrzeć do własnej i zaimprowizować. Często dobre potrawy rodzą się pod wpływem chwili :)
Składniki:
Ciasto:
*
200 g mąki
*
100 g zimnego masła, pokrojonego
*
1 łyżeczka soli
*
3 - 4 łyżki zimnej wody
*
1 łyżeczka ziół
prowansalskich
Nadzienie:
* jasna
część jednego pora
* pół
papryki
* 30 g
pieczarek
* 2
cebulki szalotki
* pół
bakłażana
* 3 jajka
* suszone
pomidory z zalewy
* sól i
pieprz
Do
dzieła:
Na
początek przygotujemy spód na tartę. Należy mąkę przesiać do miski, dodać sól oraz masło. Wszystko rozetrzeć
palcami, następnie szybko zagnieść ciasto, dodając stopniowo wodę i zioła prowansalskie. Z tak powstałej masy uformować
kulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około
30 minut.
Piekarnik należy nagrzać do 200 C. Ciasto rozwałkować na lekko
posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć nim 23 cm formę na tartę. Spód ponakłuwać
widelcem (jak na załączonym zdjęciu).
Formę z ciastem przykryć
papierem do pieczenia i piec przez 10 minut, następnie zdjąć papier i piec
przez kolejne 5 - 7 minut na złoty kolor.
Por i pieczarki pokroić na plasterki, wrzucić
na rozgrzaną i polaną oliwą patelnię. Smażyć na małym ogniu około 3 minut.
Następnie wrzucić pokrojony w kostkę bakłażan i posiekaną szalotkę. Doprawić
solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć przez około 2-3 minuty. Zdjąć z
ognia.
W misce roztrzepać jajka, doprawić solą i
pieprzem. Pokrojone suszone pomidory dodać do masy z jajek.
Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone
warzywa i na to wylać jajko. Piec przez około 25 minut, aż masa się zetnie i
lekko zrumieni.
Można jeść solo bądź z sałatką zrobioną z
miksu różnych sałat.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?