Wieprzowina i warzywa zatopione w sosie Hoinsin...czyli nasz azjatycki jednowokowiec;)

Jeśli jesteście fanami kuchni azjatyckiej ta propozycja powinna się Wam spodobać. Danie to łączy w sobie to, co w tej kuchni nasza rodzina uwielbia: kruchość warzyw smażonych w woku, aromat oleju sezamowego, a wszystko zgrabnie połączone sosem Hoisin*, którego fanem jest nawet nasza 4,5 letnia córka!

Jak we wszystkich przepisach na tym blogu, wiele składników to tylko sugestia, wieprzowinę możecie śmiało zastąpić kurczakiem, czerwoną paprykę zieloną, itd. Nie ma co długo się zastanawiać, pędźcie do sklepu i do dzieła.

Danie wykonane przez mojego męża :)

ptysiu mietowy




ptysiu mietowy



Składniki: (4 porcje)

*      300 g wieprzowiny
*      150 g groszku cukrowego
*      1 czerwona papryka
*      1 średnia czerwona cebula
*      2 średnie marchewki
*      90 ml sosu Hoisin (40 ml do marynaty+ 50 do gotowego dania)
*      1 łyżeczka oleju sezamowego
*      pól szklanki prażonych ziaren słonecznika
*      300 g makaronu typu Udon**
*      sól i biały pieprz

Do dzieła:

Mięso pokroić w cienkie kwadraty, oprószyć solą i białym pieprzem. Zamarynować w sosie HonSin i odstawić na kilka minut.

Przygotować warzywa: marchewkę pokroić w cienkie słupki, paprykę w średniej wielkości kostkę, cebulę w cienkie prążki, a groszek przekroić na pół.

Na rozgrzany polany olejem wok wrzucić cebulkę i ją zeszklić. Zdjąć z woka.

Na wok wylać 1 łyżeczkę oleju sezamowego i podsmażyć marchewkę. Po 2 minutach dodać groszek i paprykę. Wszystko smażyć ciągle mieszając przez około 2 minuty.

Warzywa odłożyć na bok i na dobrze rozgrzanym woku usmażyć mięso. Mięso dodać wraz z marynatą.

Do usmażonego mięsa dodać wszystkie wcześniej przygotowane warzywa i makaron. Dodać sos hoisin i przyprawić jeśli trzeba solą i pieprzem.

Dobrze połączyć wszystkie warzywa z makaronem i posypać uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Podawać tuż po przygotowaniu.

Smacznego!



* Sos hoisin – słodko-pikantny sos sporządzany na bazie soi i śliwek, z przyprawami, o czerwono-brązowej barwie i gęstej konsystencji, często stosowany jako dip. 

**Makaron Udon- to rodzaj grubego japońskiego makaronu zrobionego z mąki pszennej. Najczęściej jest dostępny wersji gotowej do podania, wystarczy dodać go do gotowego już dania i delikatnie podgrzać.

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com