Wieprzowina i warzywa zatopione w sosie Hoinsin...czyli nasz azjatycki jednowokowiec;)
Jeśli jesteście fanami kuchni azjatyckiej ta propozycja powinna się Wam spodobać. Danie to łączy w sobie to, co w tej kuchni nasza rodzina uwielbia: kruchość warzyw smażonych w woku, aromat oleju sezamowego, a wszystko zgrabnie połączone sosem Hoisin*, którego fanem jest nawet nasza 4,5 letnia córka!
Jak we wszystkich przepisach na tym blogu, wiele składników to tylko sugestia, wieprzowinę możecie śmiało zastąpić kurczakiem, czerwoną paprykę zieloną, itd. Nie ma co długo się zastanawiać, pędźcie do sklepu i do dzieła.
Danie wykonane przez mojego męża :)
Składniki: (4 porcje)
* 300 g wieprzowiny
* 150 g groszku cukrowego
* 1 czerwona papryka
* 1 średnia czerwona cebula
* 2 średnie marchewki
* 90 ml sosu Hoisin (40 ml do marynaty+ 50 do gotowego
dania)
* 1 łyżeczka oleju sezamowego
* pól szklanki prażonych ziaren słonecznika
* 300 g makaronu typu Udon**
* sól i biały pieprz
Do dzieła:
Mięso pokroić w cienkie kwadraty, oprószyć
solą i białym pieprzem. Zamarynować w sosie HonSin i odstawić na kilka minut.
Przygotować warzywa: marchewkę pokroić w
cienkie słupki, paprykę w średniej wielkości kostkę, cebulę w cienkie prążki, a
groszek przekroić na pół.
Na rozgrzany polany olejem wok wrzucić
cebulkę i ją zeszklić. Zdjąć z woka.
Na wok wylać 1 łyżeczkę oleju sezamowego i
podsmażyć marchewkę. Po 2 minutach dodać groszek i paprykę. Wszystko smażyć
ciągle mieszając przez około 2 minuty.
Warzywa odłożyć na bok i na dobrze
rozgrzanym woku usmażyć mięso. Mięso dodać wraz z marynatą.
Do usmażonego mięsa dodać wszystkie
wcześniej przygotowane warzywa i makaron. Dodać sos hoisin i przyprawić jeśli
trzeba solą i pieprzem.
Dobrze połączyć wszystkie warzywa z
makaronem i posypać uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Podawać tuż po przygotowaniu.
Smacznego!
* Sos hoisin – słodko-pikantny
sos sporządzany na bazie soi i śliwek, z przyprawami, o czerwono-brązowej
barwie i gęstej konsystencji, często stosowany jako dip.
**Makaron Udon- to rodzaj
grubego japońskiego makaronu zrobionego z mąki pszennej. Najczęściej jest
dostępny wersji gotowej do podania, wystarczy dodać go do gotowego już dania i
delikatnie podgrzać.
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?