Prosty chleb razowy
Uwielbiam domowej roboty pieczywo i ciągle obiecuję sobie, że zrobię w końcu razowy chleb na zakwasie. Cała procedura, pilnowanie czasu dokarmiania zakwasu chyba mnie trochę przerasta. Tym bardziej, że praca na cały etat, domowe obowiązki i setki innych rzeczy, powodują, że pod koniec tygodnia nie wiem już jak się nazywam.
Moja lista "Do zrobienia" tylko się wydłuża. Wy też macie wrażenie, że albo nasza planeta przyśpieszyła obroty albo zrobiło to Słońce?
Mam wielką nadzieję, że wkrótce znów wróci do mnie kreatywność. Żeby tak jednak było muszę mieć czas na porządny reset i głęboki, rześki oddech. Waleczna ze mnie dziewczyna, więc jeszcze będzie się działo! Ściskam!
Składniki: (2 bochenki/2 tzw.keksówki)
* 30 g drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 500 mln letniej wody
* 500 g mąki razowej
* 100 g ugotowanych ziemniaków
* 100 g ziaren (słonecznika, sezamu, pestek dyni,
siemienia lnianego)
* 1 łyżeczka soli
Do dzieła:
Metoda klasyczna:
Z drożdży zrobić rozczyn. Następnie dodać
mąkę i wyrobić ciasto. Dodać rozgniecione na miazgę ziemniaki, sól i nasiona.
Wyrobić, przełożyć do podłużnych blaszek wysmarowanych lekko masłem. Przykryć i
odstawić do wyrośnięcia. Piec około 40 minut w 210 C.
Thermomix:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu
mieszającym: mokre, suche, na końcu drożdże.
Wyrobić czas: 3 min/Interwał.
Reszta jak powyżej...
Smacznego!
Kiedyś pracowałam przy takich rzeczach. Teraz mam inny pomysł, mianowicie - https://arkadiacare.pl/ Interesują mnie polecane agencje pracy dla opiekunek osób starszych w Niemczech. Czy to nadal się opłaca? Da się zarobić, żyć normalnie i odłożyć?
OdpowiedzUsuń