Rozgrzewająca zupa z brukselką i mięsem mielonym
Dziś na obiad propozycja nie tylko smaczna, ale bardzo
szybka w przygotowaniu. Ale chyba tego akurat nie muszę podkreślać, bo dewizą
tego bloga jest przecież szybkie, smaczne i rodzinne gotowanie. Tylko sporadycznie
udaje nam się znaleźć tyle czasu, by ponieść się zwariowanej twórczej fantazji.
Od wczesnego dzieciństwa należałam do zagorzałych
sympatyków brukselki, więc nie mam problem ani z jej smakiem ani zapachem przy
pieczeniu czy gotowaniu. Jeśli Wy jednak nie lubicie brukselki, proponuję
skorzystać z dość podobnej propozycji zupy (TUTAJ).
Ci, co często tu zaglądają wiedzą, że nie przepadam za
zaciąganiem i zabielaniem zup, same warzywa wystarczą;) Ale jeśli macie ochotę
to dodajcie np. serek topiony, który bardzo tu pasuje. Zapraszam do gotowania!
Składniki:
* 300 g mięsa mielonego wieprzowego
* 200 g brukselki
* 3 średnie marchewki
* 5 średnich ziemniaków
* świeża natka pietruszki
* kostka bulionu warzywnego
* sól i pieprz
Do dzieła:
Mięso mielone lekko przyprawiamy i smażymy
na patelni, do lekkiego zarumienienia. Przekładamy do garnka.
Zewnętrzne listki brukselki usuwany,
przekrajamy na pół i smażymy na tej samej patelni - tylko do lekkiego
podpieczenia (2-3 minuty). Przekładamy do garnka z mięsem, zalewamy bulionem
warzywnym. Gotujemy na średnim ogniu.
Marchewkę kroimy na półplasterki lub
plasterki i także lekko podsmażamy na suchej patelni. Przekładamy do gotujących
się warzyw.
Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do
zupy. Gotujemy przez kilka minut aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą i
pieprzem. Tuż przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Lecę do sklepu bo brukselkę i zawijam rękawy :) Na pewno będzie smacznie . Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńSuper Martyna! Mam nadzieje, że smakowało :)
UsuńGar starczył na dwa dni. Było PY SZNE ! :D
UsuńSuper, bardzo się cieszę, że smakowało :)!
Usuń