Rozgrzewająca zupa z buraka na wędzonym boczku

Burak jest dość problematycznym warzywem w naszej kuchni. Ja i nasza starsza córka za nim przepadamy. Mój mąż nie podziela naszej pasji do tego jakby nie bylo specyficznego warzywa...a młodszej córeczce dawkujemy tą przyjemność, przemycając go w różnej, większej lub mniejszej ilości.


Facet, to jednak facet, dodatek treściwego mięsa, wędzony boczek i burak już nie taki straszny;)  Ja sama lubię takie połączenie.


Całkiem smaczny i rozgrzewający lunch czy obiad.  Pozdrawiam! 


zupa, ptysiu mietowy


zupa, ptysiu mietowy


Składniki:

*      180 g wieprzowiny
*      180 g wędzonego boczku
*      2 duże marchewki
*      1 gałązka selera naciowego
*      3 duże buraczki
*      garść poszatkowanych liści buraka lub szpinaku (opcjonalnie)
*      kilka ziemniaków
*      bulion warzywny
*      pieprz+sól+wędzona papryka słodka

Do dzieła:

Buraczki dokładnie umyć i gotować na średnim ogniu przez około 1h. Można je także upiec w piekarniku – dokładnie umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w 200 stopniach C przez około 1h (w zależności od ich wielkości). Po wystudzeniu obrać i pokroić w dowolny kształt (u mnie średniej wielkości kostka).

Wieprzowinę i boczek pokroić na mniejsze kawałki (u mnie boczek w kostkę, a wipeprzowina w paski). Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.

Wrzucić do garnka i zalać 2 litrami bulionu warzywnego. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojony w plasterki seler naciowy i pokrojoną w półplasterki marchewkę.  Przyprawić.

Gotować przez około 15 minut. Dodać buraczki i poszatkowane na mniejsze kawałki liście buraka/szpinaku.

Gotować przez około 5 minut. Doprawić jeśli potrzeba.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com