Rozgrzewająca zupa z buraka na wędzonym boczku
Burak jest dość problematycznym warzywem w naszej kuchni. Ja i nasza starsza córka za nim przepadamy. Mój mąż nie podziela naszej pasji do tego jakby nie bylo specyficznego warzywa...a młodszej córeczce dawkujemy tą przyjemność, przemycając go w różnej, większej lub mniejszej ilości.
Facet, to jednak facet, dodatek treściwego mięsa, wędzony boczek i burak już nie taki straszny;) Ja sama lubię takie połączenie.
Całkiem smaczny i rozgrzewający lunch czy obiad. Pozdrawiam!
Składniki:
*
180 g wieprzowiny
*
180 g wędzonego boczku
*
2 duże marchewki
*
1 gałązka selera naciowego
*
3 duże buraczki
*
garść poszatkowanych liści buraka lub szpinaku (opcjonalnie)
*
kilka ziemniaków
*
bulion warzywny
*
pieprz+sól+wędzona papryka słodka
Do dzieła:
Buraczki dokładnie umyć i gotować na średnim ogniu przez
około 1h. Można je także upiec w piekarniku – dokładnie umyć, zawinąć w folię
aluminiową i piec w 200 stopniach C przez około 1h (w zależności od ich
wielkości). Po wystudzeniu obrać i pokroić w dowolny kształt (u mnie średniej
wielkości kostka).
Wieprzowinę i boczek pokroić na mniejsze kawałki (u mnie
boczek w kostkę, a wipeprzowina w paski). Podsmażyć na niewielkiej ilości
tłuszczu.
Wrzucić do garnka i zalać 2 litrami bulionu warzywnego.
Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w
kostkę ziemniaki, pokrojony w plasterki seler naciowy i pokrojoną w półplasterki marchewkę. Przyprawić.
Gotować przez około 15 minut. Dodać buraczki i poszatkowane
na mniejsze kawałki liście buraka/szpinaku.
Gotować przez około 5 minut. Doprawić jeśli potrzeba.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?