Schabowe ze szpinakiem i kozim serem...czyli pomysł na obiad niedzielny #9
Dziś obiad niedzielny, który jest szybki i
prosty w przygotowaniu. Można by powiedzieć klasyczny schabowy, który nie
oszukujemy się wciąż często gości na polskim stole, ale w nieco zmodyfikowanej wersji, bo w towarzystwie zacnego
szpinaku i koziego sera.
Do tego pyszne pyry z odrobiną wędzonej papryki (przepis TUTAJ) i dodatki, które często goszczą w naszych spiżarniach/piwnicach:)
Jak ja uwielbiam te nasze posiedzenia przy smacznym obiedzie. Tutaj w zasadzie nie trzeba było większych przygotowań do apetycznego zdjęcia. Wszystko samo się broni!
Dla mnie wygląda smakowicie, a co Wy o tym sądzicie? Napiszcie jeśli macie jakieś uwagi! Chętnie skorzystam z pomysłów...pamiętajcie jednak, że żadna głębia obrazu itd. nie wchodzi w grę...mam tylko telefon. Przynajmniej na razie. Myślę, że zauważycie, gdy się to zmieni.
Ściskam!
Składniki:
* schabowe (cienko potłuczone)
* 2 szklanki świeżego szpinaku
* 50 g koziego sera (w roladce)
* 1 ząbek czosnku
* sól i pieprz
* jajko
* bułka
tarta
Do dzieła:
Mięso wieprzowe oczyścić, pokroić na kotlety
i cienko wytłuc.
Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na stronę.
Szpinak wrzucić na patelnię, lekko
zblanszować, dodać bardzo drobno pokrojony czosnek i kozi ser (można porwać lub
pokroić na mniejsze kawałki). Chwilę podsmażyć.
Na środek każdego kotleta wyłożyć 1-2 łyżki
szpinaku z serem. Zawinąć jak krokiet. Moczyć w jajku i panierować w bułce.
Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.
Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?