Tarta z masą krówkową i bananami bez pieczenia
W naszych czasach liczy się szybko i smacznie. Musi być dość ekonomicznie prawda? U nas często podpasowujemy nasze oczekiwania obiadowe, deserowe i przekąskowe pod to, co akurat znajduje się w lodówce czy w szafkach.
Tak oto z niewielu składników można wyczarować coś pysznego i szybkiego w przygotowaniu. To ciasto robi się ekspresowo. Każdy składnik smakuje też wybornie osobno ;)
Z przekładania wafli zostało mi trochę masy krówkowej, więc dlaczego nie wykorzystać do czegoś jeszcze… to ciasteczko było smaczne i trochę przypominało banofie pie. Mniam!
Składniki:
*
200g
ciastek lub suchego ciasta(np. owsianych)
*
2 łyżki masła orzechowego
* ok.
5-6 łyżek masy krówkowej
*
50 g
rozpuszczonego masła lub soku pomarańczowego
*
2
banany
*
1
gorzka/ mleczna czekolada (u mnie gorzka 70%)
Do dzieła:
Ciasteczka mielimy na
piasek, dodajemy masło orzechowe i rozpuszczone masło. Mieszamy. Wykładamy do
foremki, uciskając masę rękoma na dno i boki formy.
Wykładamy karmel,
rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni ciasta- jeśli po wyłożeniu jednej łyżki masa się "odrywa" od formy, proponuję włożyć na kilka minut to lodówki i dopiero po tym czasie wyłożyć karmel/masę krówkową.
Banany pokroić w
plasterki i wyłożyć na masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i
jeszcze ciepłą wylać na banany, pokrywając równomiernie całą powierzchnię. Możecie posypać wiórkami kokosowymi/migdałami czy orzechami.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?