Tradycyjna zupa ogórkowa
Ogórek kiszony, jeden z wielu unikatowych skarbów narodowych będzie dziś tematem przewodnim. Zapewne znacie zupę ogórkową, chyba nie ma domu w Polsce, w którym nie gotuje się tej zupy. każdy ma na nią inny pomysł, jedni wolą ogórki zetrzeć na tarce, inni pokroić w paski lub kostkę...dodać por, marchewkę czy serek topiony. To, za co kocham polskie zupy to prostota i składniki, które zawsze można znaleźć w kuchni.
Jesień i zima pełna jest u nas rożnego rodzaju zup. Ja sama wolę na przerwę do pracy wziąć rozgrzewającą zupę niż sałatkę. Zupa ogórkowa, nie jest może typową jesienną zupą, ale wszyscy bardzo ją lubimy. Ta klasyczna jest szybka w przygotowaniu, smaczna i aromatyczna.
Październik ogłaszam miesiącem zup, to będzie (mama nadzieję) najbardziej poszerzona kategoria na Ptysiu Miętowym. Kochani wracajcie po więcej...!
Składniki:
* żeberka wieprzowe (ale można równie dobrze na
bulionie warzywnym lub mięsnym)
* 6 średnich ziemniaków
*
2 duże
marchewki
*
6 średnich ogórków kiszonych
*
½ część jasnej części pora
*
pół pęczka świeżej natki pietruszki lub koperku
*
sól i świeżo zmielony pieprz
*
½ szklanki śmietany 18% (opcjonalnie)
Do dzieła:
Mięso podzielić na mniejsze kawałki i
gotować około 1h z 1 łyżeczką soli.
Ziemniaki
obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę i ogórki zetrzeć na tarce na
grubych oczkach. Pietruszkę/koperek i por posiekać.
Najpierw do gotującego się wywaru dodać ziemniaki. Gotować 15 minut. Dodać marchewkę. Gotować 5 minut. Dodać ogórki. Gotować następne 5 minut. Doprawić solą
i pieprzem.
Na sam koniec dodać pietruszkę/koperek i
śmietanę. Zagotować i zestawić z ognia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?