Ciasto bananowo-dyniowe z aromatycznymi przyprawami
Niezawodny przepis na chlebek bananowy zmieniam na różne sposoby, dodając innych przypraw, owoców sezpnowych czy orzechów. Tym razem wcześniej zrobiona konfitura z dyni zamieniła mi jednego banana.
Dodatek aromatycznego cynamonu sprawił, że to ciasto jest naprawdę jesienno-zimowe. Możecie dodać przyprawy do piernika i będzie całkiem świątecznie.
Gwarantuję, że ten przepis nigdy nie zawodzi, ciasto wychodzi idealnie wilgotne i przepyszne. Idealne do popołudniowej przerwy w pracy, słodki lunch dla dzieci czy zwykłe spotaknie z przyjaciółmi.
Wszystko jak zwykle wymieszane widelcem, bez konieczności uruchamiania jakichkolwiek robotów itd. Szybko, smacznie i na temat. Zapraszam i życzę udanego popołudnia!
Składniki:
*
2 dojrzałe banany
*
5 łyżek puree/konfitury z dyni (przepis TUTAJ)
*
1,5 szklanki mąki pszennej
*
1/3 szklanki rospuszczonego masła
*
½ szklanka brązowego cukru
*
1 jajko
*
1 łyżeczka cynamonu
*
1 łyżeczka sody oczyszczonej
*
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
*
szczypta soli
Do dzieła:
Piekarnik nastaw na 175 C, wyłóż
papierem do pieczenia blaszkę typu keksówka.
W misce rozgnieć widelcem banany. Dodaj
puree lub konfiturę z dyni. Następnie dodaj roztopione
wcześniej masło.
Dodaj szczyptę soli i sodę
oczyszczoną. Dodaj cukier, roztrzepane jajko i wanilię-
wszystko dokładnie wymieszaj.
Teraz czas na mąkę- dodaj ją do
masy i wymieszaj z resztą składników.
Całą masę wyłożyć do przygotowanej
wcześniej blaszki i piec około 1 godziny w 175 C. Warto po 50 minutach
pieczenia ciasto sprawdzić patyczkiem i jeśli będzie suchy to oznacza to, że
jest to wystarczający czas na pieczenie :)
Ps. Można na wierzch dodać np. orzechy pecan.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?