Ciasto bananowo-dyniowe z aromatycznymi przyprawami

Niezawodny przepis na chlebek bananowy zmieniam na różne sposoby, dodając innych przypraw, owoców sezpnowych czy orzechów. Tym razem wcześniej zrobiona konfitura z dyni zamieniła mi jednego banana.


Dodatek aromatycznego cynamonu sprawił, że to ciasto jest naprawdę jesienno-zimowe. Możecie dodać przyprawy do piernika i będzie całkiem świątecznie.


Gwarantuję, że ten przepis nigdy nie zawodzi, ciasto wychodzi idealnie wilgotne i przepyszne. Idealne do popołudniowej przerwy w pracy, słodki lunch dla dzieci czy zwykłe spotaknie z przyjaciółmi.


Wszystko jak zwykle wymieszane widelcem, bez konieczności uruchamiania jakichkolwiek robotów itd. Szybko, smacznie i na temat. Zapraszam i życzę udanego popołudnia!



Ciasto bananowo-dyniowe z aromatycznymi przyprawami, ptysiu mietowy






Ciasto bananowo-dyniowe z aromatycznymi przyprawami


Składniki:

*      2 dojrzałe banany
*      5 łyżek puree/konfitury z dyni (przepis TUTAJ)
*      1,5 szklanki mąki pszennej
*      1/3 szklanki rospuszczonego masła
*      ½ szklanka brązowego cukru
*      1 jajko
*      1 łyżeczka cynamonu
*      1 łyżeczka sody oczyszczonej
*      ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
*      szczypta soli

Do dzieła:

Piekarnik nastaw na 175 C, wyłóż papierem do pieczenia blaszkę typu keksówka.

W misce rozgnieć widelcem banany.  Dodaj puree lub konfiturę z dyni. Następnie dodaj roztopione wcześniej masło.

Dodaj szczyptę soli i sodę oczyszczoną. Dodaj cukier, roztrzepane jajko i wanilię- wszystko dokładnie wymieszaj.

Teraz czas na mąkę- dodaj ją do masy i wymieszaj z resztą składników.

Całą masę wyłożyć do przygotowanej wcześniej blaszki i piec około 1 godziny w 175 C.  Warto po 50 minutach pieczenia ciasto sprawdzić patyczkiem i jeśli będzie suchy to oznacza to, że jest to wystarczający czas na pieczenie :)

Ps. Można na wierzch dodać np. orzechy pecan.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com