Kruche gofry

Gofry ...dobre na śniadanie, podwieczorek czy słodką kolację. Szczególnie ważne gdy ma się dzieci. Na twarzy naszej córki zawsze maluje się szczery, radosny uśmiech. 


Tym razem już schodząc po schodach wołała: mamusiu co tak słodko pachnie? Lubię sprawiać takie pyszne niespodzianki;) 


Przepisem na te gofry po wielu latach podzielił się ze mną mój brat. Pamiętam jak całe świetlne lata temu zamykał się w kuchni, do której absolutnie nikt nie miał wstępu i piekł gofry. Jedyne co z siostrami mogłyśmy rozkminić po hałasie to to, że używał miksera. Hmmm więc na pewno ubija jajka, ale czy całe, czy tylko białka? Wszystko było owiane wielką tajemnicą...do dziś. 


Ja nie zamierzam jej ukrywać, bo gofry wychodzą tak cudowne, że trzeba się nimi podzielić. Proponuję więc  biec i rozgrzewać gofrownicę :)



gofry, ptysiu mietowy

gofry, ptysiu mietowy

gofry, ptysiu mietowy


Składniki

*      6 jajek 
*      2 szklanki mąki ziemniaczanej
*      1 szklanka cukru 
*      1 kostka niesolonego masła
*      1 cukier waniliowy
*      1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Do dzieła: 

Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Odstawić. 

Żółtka dokładnie wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym. 

Do żółtek dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i masło, dokładnie wymieszać- można także użyć miksera. 

Partiami dodawać białka, delikatnie mieszając szpatułką. Powinniśmy mieć jednolitą jasnożółtą masę. Odstawić na około 20 minut. W tym czasie można włączyć gofrownicę i przygotować dodatki do gofrów. U nas podałam konfiturę z nasionami chia (przepis podstawowy TUTAJ).


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com