Kruche gofry
Gofry ...dobre na śniadanie, podwieczorek czy słodką kolację. Szczególnie ważne gdy ma się dzieci. Na twarzy naszej córki zawsze maluje się szczery, radosny uśmiech.
Tym razem już schodząc po schodach wołała: mamusiu co tak słodko pachnie? Lubię sprawiać takie pyszne niespodzianki;)
Przepisem na te gofry po wielu latach podzielił się ze mną mój brat. Pamiętam jak całe świetlne lata temu zamykał się w kuchni, do której absolutnie nikt nie miał wstępu i piekł gofry. Jedyne co z siostrami mogłyśmy rozkminić po hałasie to to, że używał miksera. Hmmm więc na pewno ubija jajka, ale czy całe, czy tylko białka? Wszystko było owiane wielką tajemnicą...do dziś.
Ja nie zamierzam jej ukrywać, bo gofry wychodzą tak cudowne, że trzeba się nimi podzielić. Proponuję więc biec i rozgrzewać gofrownicę :)
Składniki:
* 6 jajek
* 2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka cukru
* 1 kostka niesolonego masła
* 1 cukier waniliowy
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do dzieła:
Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Odstawić.
Żółtka dokładnie wymieszać z cukrem, cukrem
waniliowym.
Do żółtek dodać mąkę ziemniaczaną, proszek
do pieczenia i masło, dokładnie wymieszać- można także użyć miksera.
Partiami dodawać białka, delikatnie mieszając
szpatułką. Powinniśmy mieć jednolitą jasnożółtą masę. Odstawić na około 20
minut. W tym czasie można włączyć gofrownicę i przygotować dodatki do
gofrów. U nas podałam konfiturę z nasionami chia (przepis podstawowy TUTAJ).
Smacznego!
39 year old Help Desk Operator Ira Govan, hailing from Cumberland enjoys watching movies like "Flight of the Red Balloon (Voyage du ballon rouge, Le)" and Orienteering. Took a trip to My Son Sanctuary and drives a Ferrari 250 GT SWB Speciale Aerodinamica. link do strony internetowej
OdpowiedzUsuń