Kruche migdałowe ciasteczka

Słoik pełen ciasteczek zawsze znajdzie uznanie w naszym domu. Wszelkiego rodzaju słodkości, najlepiej te domowej roboty z powodzeniem znajdą swoich faworytów jeśli nie w nas samych, to w kolegach i koleżankach naszej córki.


Ona uwielbia je dekorować różnego rodzaju cukrowymi posypkami, za którymi ja osobiście nie przepadam. Wolę je w normalnej postaci lub z dodatkiem domowej roboty konfiturą, masłem orzechowym, migdałowym czy czekoladowym. To ostatnio skradło moje serce i muszę przyznać, że takie posmarowane malinowym dżemem i czekoladowym masłem, a potem złożone smakowały po prostu jak poezja! Wszystkie przepisy na domowej roboty masła znajdziecie na blogu.


Można by je jeszcze zamoczyć w gorzkiej czekoladzie, ale wtedy na ich zjedzenie trzeba by było poczekać chwilę.


W każdym razie, takie domowe ciasteczka to świetne zajęcie dla dzieci, szczególnie podczas jesienno-zimowych szarych i deszczowych dni. Udanej zabawy kochani!



ciateczka, ptysiu mietowy

ciasteczka, ptysiu mietowy

ciasteczka, ptysiu mietowy


Składniki: ( na ok. 50 ciasteczek)

*      100 g brązowego cukru
*      150 g niesolonego masła, pokrojonego na kawałki
*      50 g masła migdałowego (przepis TUTAJ)
*      300 g mąki pszennej
*      1 jajko
*      1 szczypta soli
*      1/2 łyżeczki cukru waniliowego

Do dzieła:

Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na min. 30 minut.

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 C.

Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować każdy kawałek pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5mm. Za pomocą foremek do ciasta wycinać rożne formy, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 10-12 minut, aż się zarumienią.


Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, udekorować i przechowywać w hermetycznie zamkniętym pojemniku. Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com