Twarożkowe pierogi Leniwca
Te pierożki uwielbiamy wszyscy. Najlepsza wersja dla nas to te zrobione na słodko, z jogurtem kokosowym, cukrem pudrem, cynamonem czy sosem malinowym i owocami.
Są przepyszne, a podczas ich smażenia cały dom wypełniony
jest słodkim zapachem wanilii. Do tego
mrożone maliny lub owoce leśne z odrobiną syropu klonowego i można
z pośpiechem zasiadać do stołu, a potem leniwie od niego odchodzić. Niebo
w gębie!
Smak mojego dzieciństwa w nieco zmienionej formie i lekko podrasowanym smaku na talerzach mojej rodziny;) Mam nadzieję, że i mojej, szczególnie najstarszej córce utkwi ten smak głęboko w sercu i na języku.
Powstały z miłości do najbliższych! A czym Wam smakuje dzieciństwo? Piszcie, może są to podobne a nawet te same wspomnienia kulinarne :) Ściskam!
Składniki:
*
1 szklanka mąki pszennej
*
1 jajko
*
250 g trzykrotnie zmielonego twarogu (może być
smakowy)
*
1 laska wanilii
Do dzieła:
Jajko wymieszać z twarogiem i ziarenkami wanilii. Dodać
mąkę i wyrobić na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Ciasto
nie powinno bardzo lepić się do rąk.
Ciasto zwinąć w wałek i uformować dowolnego kształtu. U nas był
to trójkątny wałek.
Kroić na ok. 1cm plastry. Gotować we wrzącej wodzie, 2-3
minuty od momentu wypłynięcia. Można w takiej formie podać lub dodatkowo
podsmażyć najlepiej na maśle na rumiany kolor.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?