Zupa fasolowa z cząbrem i klopsikami
I znowu zupa i to z mięsem mielonym... w postaci klopsików idealnych na jeden gryz;) Tym razem jednak to nie one będą głównym dominującym elementem dania!
Cząber...tak suszony, aromatyczny cząber, który tak doskonale łączy wszystkie elementy tej zupy będzie jej przewodnikiem. Dodatkowym atutem jest też fakt, że zioło to wspomaga trawienie roślin strączkowych, których nie zabraknie w naszym daniu.
Taka micha aromatycznej zupy sprawi, że wszystkie buzie przy stole będą się szczerze uśmiechać. Ugotujcie więcej i poczęstujcie sąsiadkę albo dobrą koleżankę w pracy. Życzymy Wam smacznego dnia!
Składniki:
* 300 g mielonego mięsa wieprzowego
* 400 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
* 2-3 duże marchewki
* 1 korzeń pietruszki
* 1 puszka fasoli Jaś (odsączonej i wypłukanej)
* 5-6 średniej wielkości ziemniaków
* 1 kostka bulionu warzywnego
* 1 łyżeczka suszonego cząbru
* 30 g masła
* sól i pieprz
* 2 łyżki posiekanej pietruszki (opcjonalnie)
Do dzieła:
Mięso mielone przyprawić, ulepić klopsiki
wielkości orzecha włoskiego.
Warzywa pokroić w dowolną wielkość- ważne żeby
fasolka szparagowa, marchewka i ziemniaki zmieściły się na łyżce w czasie
jedzenia ( u nas fasolka na 2cm, marchewka w dość cienkie plasterki i półplasterki,
ziemniaki w drobną kostkę). Korzeń pietruszki zetrzeć na grubych oczkach na
tarce.
Warzywa zalać bulionem, przyprawić, dodać cząber,
uzupełnić wodą do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gotować na średnim ogniu, po
około 5 minutach dodać klopsiki. Dalej gotować do miękkości warzyw i mięsa.
Dodać masło.
Doprawić do smaku. Posypać świeżą pietruszką
i podawać. Smacznego!
Zrobiłam ! Niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :)! Pozdrawiam.
UsuńRobiłam tą zupę kilka lat temu. Dzisiaj sobie o niej przypomniałam i niedługo zrobię. Jest pyszna.
OdpowiedzUsuń