Ciasteczka kokosowe
Niedospane noce, chroniczne zmęczenie i niesamowita dynamika codziennego dnia powodują, że sięgamy po cukier! Przynajmniej ja tak mam. Na szczęście nie w czystej postaci. Jakoś nie wyobrażam sobie siebie stojącej z łyżeczką nad cukiernicą;) Raczej mi to nie grozi!
Jest jednak w ciągu dnia taki moment, kiedy do kawy przydałoby się coś...coś słodkiego. Taka kropka nad "i". Najlepiej jednak, by było to coś domowego, coś co sami przygotowaliśmy, dopieściliśmy do ostatniego składnika. Nie jakiś tam batonik z firmowego automatu!
Często do pracy zabieram więc tą moją małą
kropkę nad "i", która doda energii i pomoże z uśmiechem powrócić do
biurka. Nie rezygnujecie z małych codziennych przyjemności. W końcu szczęśliwa
JA to szczęśliwy TY!
Przyjemnego dnia!
Składniki:
*
125 g cukru
*
125 g wiórków
kokosowych
*
2 białka
*
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub cukier waniliowy
*
50 g czekolady (u nas
gorzka 74%)
Do dzieła:
Białka ubić (muszą być w temperaturze
pokojowej).
Cukier wymieszać z wiórkami, dodać cukier waniliowy
(jeśli dodajemy ekstrakt, należy to zrobić po dodaniu białek).
Do masy dodać białka, delikatnie wymieszać
szpatułką. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 1 łyżeczka).
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około
10-12 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i
moczyć spód ciasteczek. Odłożyć na papier i na około 2-3 minuty w chłodne
miejsce, by czekolada zastygła.
Smacznego!
50 yrs old Programmer Analyst II Annadiane Rowbrey, hailing from Sioux Lookout enjoys watching movies like "Whisperers, The" and Glassblowing. Took a trip to My Son Sanctuary and drives a C70. Idz tutaj
OdpowiedzUsuń