Kanapka z wieprzowiną do odrywania
"W poradniki młodego zielarza, napisanym dla szczęścia ludzkości"...ta piosenka z Akademi Pana Kleksa zakradła się dziś do mnie i nie mogę się jej pozbyć.
Tak to jest jak dzień zaczyna się z córkami, które mając szalenie różne gusta muzyczne, przy tych kawałkach "bujają" się w tym samym rytmie i jest wreszcie błogi spokój;) Aż sama się zapomniałam i zanim się obejrzałam z moich ust popłynęło: "biegać, skakać, latać, pływać, w tańcu, w ruchu wypoczywać".
W naszej czteroosobowej rodzinie nie tylko gusta muzyczne, ale też smakowe, są inne. W kuchni, jak na każdej innej płaszczyźnie, trzeba znaleźć jednak wspólny mianownik i jakoś to wszystko zgrać, by było rytmicznie;)
Dla tych, którym wieprzowina do odrywania nie do końca pasuje z pyrami i sałatką, proponuję zwykłą bułę pita lub domowe pieczywo. Z odpowiednimi dodatkami, będzie dobrze grało, a może nawet śpiewało;)
Pozdrawiam i życzę dobrego rytmu w tym tygodniu!
Składniki:
* bułki
pita lub domowe pieczywo
* wieprzowina
do odrywania (przepis TUTAJ)
* mix
sałat (szpinak, rukola, sałata lodowa)
* konfitura
z czerwonej cebuli (przepis TUTAJ)
* papryka
* świeży
ogórek (pokrojony w paski nożem julienne)
* oliwki
* majonez/ketchup/musztarda
Do
dzieła:
Pieczywo lekko ztostować lub zapiec w piekarniku.
Jedną stronę bułki posmarować majonezem, a drugą musztardą. Włożyć wszystkie
warzywa i mięso warstwowo ( w ilości i kolejności przez Was wybranej).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?