Kruche ciasteczka cytrynowe

Kruche, delikatne ciasteczka cytrynowe umilą Wam i wszystkim dookoła niejedno posiedzenie przy kubku kawy czy herbaty. Są idealnie cytrynowe, lekko popękane i chrupkie na wierzchu, a przy tym lekkie i miękkie w środku.


Idealna cytrynowa subtelność! Lekka orzeźwiająca chmurka...


Z podanej porcji wychodzi ich naprawdę sporo, więc warto wiedzieć, że w szczelnym pojemniku można je przechowywać około dwóch miesięcy. Informacja ta wydaje się zbędna, bo nie sądzę, że w jakimkolwiek domu wytrzymają tak długo ;)


Polecam!


ciasteczka cytrynowe, ptysiu mietowy


ciasteczka cytrynowe, ptysiu mietowy


Składniki:

*      525 g  mąki pszennej
*      220 g cukru
*      200 g miękkiego masła
*      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
*      2 jajka
*      2 cytryny
*      szczypta soli

Do dzieła:

Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli do uzyskania puszystej, jasnej masy.

Dodajemy jajka, skórkę z cytryn i sok, mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników.

Masę przekładamy do miski, owijamy folią i wkładamy na 1h do lodówki.

Po tym czasie lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą obtaczamy najpierw w cukrze kryształ, a potem cukrze pudrze.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2-3 cm. Pieczemy przez około 1-14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Przechowujemy po całkowitym ostygnięciu w szczelnie zamkniętym opakowaniu przez maximum 2 miesiące.


Smacznego!


ciasteczka cytrynowe, ptysiu mietowy

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com