Kruche ciasteczka cytrynowe
Kruche, delikatne ciasteczka cytrynowe umilą Wam i wszystkim dookoła niejedno posiedzenie przy kubku kawy czy herbaty. Są idealnie cytrynowe, lekko popękane i chrupkie na wierzchu, a przy tym lekkie i miękkie w środku.
Idealna cytrynowa subtelność! Lekka orzeźwiająca chmurka...
Z podanej porcji wychodzi ich naprawdę sporo, więc warto wiedzieć, że w szczelnym pojemniku można je przechowywać około dwóch miesięcy. Informacja ta wydaje się zbędna, bo nie sądzę, że w jakimkolwiek domu wytrzymają tak długo ;)
Polecam!
Składniki:
* 525 g mąki pszennej
* 220 g cukru
* 200 g miękkiego masła
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 jajka
* 2 cytryny
* szczypta soli
Do dzieła:
Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli do
uzyskania puszystej, jasnej masy.
Dodajemy jajka, skórkę z cytryn i sok,
mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników.
Masę przekładamy do miski, owijamy folią i
wkładamy na 1h do lodówki.
Po tym czasie lepimy kulki wielkości orzecha
włoskiego, każdą obtaczamy najpierw w cukrze kryształ, a potem cukrze pudrze.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia w odstępach około 2-3 cm. Pieczemy przez około 1-14 minut w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przechowujemy po całkowitym ostygnięciu w
szczelnie zamkniętym opakowaniu przez maximum 2 miesiące.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?