Mini tarty ze szpinakiem i kozim serem
Ostatnio moja droga do pracy do kompletna cisza. Jest jeszcze ciemno, palą się latarnie, słychać tylko rzekę, która w zależności od nastroju coś tam czasem głośno zabulgocze. Wszyscy dopiero ospale budzą się do życia...
Nie włączam żadnej playlisty, choć mam ich kilka, na wypadek różnych nastrojów. Idę sama z sobą i jest przyjemnie. To czas kiedy mogę poukładać myśli, kompletnie się wyłączyć z planowania, organizowania i układania. W końcu życie trzeba czasem otrzepać z tego ciągłego pędu i wiru codzienności. Takie obcowanie samej z sobą jest mi czasami potrzebne.
Takiego ukojenia szukam też w kuchni. U mnie czysta kreatywność rodzi się w wytchnieniu i odprężeniu...ducha, ciała i umysłu. W takim tańcu ciszy i spokoju powstały te malutkie urocze tarty. Kruche i delikatne jak nasze stany ducha;)
Składniki: (5 średnich tart)
* 200 g mąki pszennej
* 100 g zimnego masła
* 1 łyżeczka soli
* 3-4 łyżki zimnej wody
* 200 g szpinaku
* 50 g koziego sera w roladce
* 2-3 ziemniaki
* 1 ząbek czosnku
* sól morska
* oliwa + jajko (roztrzepane do posmarowania tart)
Szpinak zblanszować lekko na maśle z
czosnkiem, pokrojonym bardzo drobno.
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie
plasterki- odłożyć do miski, oprószyć solą morską i skropić oliwą.
Ser kozi pokroić w małą kostkę.
Do dzieła:
Wszystkie składniki zagnieść. Owinąć folią i
włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie podzielić na 5 części. Każdą
część dość cienko rozwałkować na okrąg.
Na każdy placek położyć kilka kawałków
koziego sera, 2 łyżki szpinaku, kilka plasterków ziemniaków.
Zawinąć brzegi do środka. Każdą tartę
posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez 10-12 minut w temperaturze 180
stopni C.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?