Sałatka na ciepło z ziemniakami i jarmużem
Zielono mi...uwielbiam ten kolor, bo odświeża, odmładza, uspokaja i daje nadzieję (tak przynajmniej mówią). W zielonym jest dużo mocy i pozytywnej energii. Zielone nastraja mnie na lepsze. Może dlatego tak kocham drzewa, szczególnie te wiosną...ta soczysta zieleń listków jest absolutnie niezastąpiona. Wiosno przyjdź!
O tej porze roku trudno jest nacieszyć oko zielonym, więc trzeba się zadowolić każdą odsłoną...szpinak, rukola, pak choi, jarmuż, świeży ogórek, awokado. Wszystko to wędruje do wszelkiego rodzaju sałatek i jest już lepiej, jakoś tak błogo się robi i od razu cieplej.
Lubię ten stan błogości! Ten stan utwierdza mnie w przekonaniu, że jestem tu gdzie być powinnam. Gram w zielone...dziś młody jarmuż i ogórki konserwowe połączone z młodymi ziemniakami (których w Irlandii nie brakuje w żadnym sklepie). Polecam...ta sałatka to moja nowa miłość!
Składniki:
* kilka małych młodych ziemniaków
* 1 łyżka musztardy francuskiej
* 1 łyżka oliwy
* kilka małych ogórków konserwowych
* listki młodego jarmużu lub rukoli
* sól
* 1 łyżka masła
Do dzieła:
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować do
miękkości w osolonej wodzie z masłem. Odcedzić.
Musztardę wymieszać z oliwą i dodać do
ziemniaków. Wymieszać. Ogórki pokroić na plasterki, dodać listki jarmużu lub
rukoli, wymieszać. Zajadać jeszcze ciepłe. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?