Słonecznik zatopiony w czekoladzie

Od bycia rodzicem się nie ucieknie. Są oczywiście takie okresy, w których wracamy do beztroski i nieplanowania, ale no właśnie są to tylko chwile. Nasze ciała i umysły już tak są zaprogramowane żeby nam o tym rodzicielstwie przypominać. Trudno to wytłumaczyć, ci którzy dzieci jeszcze nie mają zrozumieją o czym mówię za jakiś czas;)


Jako już czteroosobowa rodzina uczymy się siebie od nowa. Trzeba na nowo przewalutować i porozdzielać. Dzielimy się tym, co piękne i przyjemne, ale także tym, co konieczne. Jeśli ja gotuję to Kuba zmywa i odwrotnie. Staramy się też włączyć do wspólnych czynności dziewczynki...często jest tak, że Iga  pięknie nakryje do stołu, a Kaja z taką samą skrupulatnością z tego stołu wszystko zrzuci;) Ważne jest to, że jesteśmy razem!


W takiej codziennej, rodzinnej krzątaninie udało nam się zrobić przekąskę, która smakowała wszystkim...nawet najmłodszej! Zapraszam!



przekaska, ptysiu mietowy
przekaska, ptysiu mietowy


Składniki:

*      słonecznik
*      ciemna lub mleczna czekolada (u nas 1 tabliczka 74% i 1/2 tabliczki mlecznej)


Do dzieła:

Słonecznik upraż na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Następnie po lekkim przestudzeniu go delikatnie pozgniataj- ja zrobiłam to drewnianą łyżką. Chodzi o to by niektóre ziarenka lekko popękały, nie ma to być miazga. Możecie też z tego całkowicie zrezygnować.

Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i zalej nimi słonecznik. Dokładnie wymieszaj i przełóż na papier do pieczenia (na blaszkę lub pojemnik, który zmieści się do lodówki).

Delikatnie rozsmaruj masę na cienki placek, w kształcie prostokąta (łatwiej będzie się kroić).

Wstaw do lodówki lub w zimne miejsce na kilka minut. Pokrój na dowolnego kształtu i zajadaj.

Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com