Zupa krem z groszku
Dziś był dzień na zioła, tych suszonych mam jeszcze zapas, ale tęsknota za zielonym soczystym kolorem wprowadziła mnie do sklepu ekologicznego, gdzie na szerokich parapetach stały małe urocze doniczki z mięta, bazylia, pietruszka, tymiankiem...Bez wahania zabrałam wszystkie cztery, jakoś tak pięknie się od razu zrobiło w kuchni, no i ten zapach! Już mam pomysł na wykorzystanie każdego z nich!
Każde musi poczekać na swoja kolej, ale dziś zacznę od mięty. Ona będzie idealna do rozgrzewającej soczyście zielonej zupy.
Obieram, wiec szybko marchewkę, korzeń pietruszki i kilka ziemniaków, zalewam bulionem warzywnym i gotuje. w tym czasie delikatnie odrywam kilkanaście listków mięty, która przyda się pod sam koniec gotowania. Gdy warzywa są miękkie, dodaje spokojnie zielony groszek, miksuję wszystko, wrzucam mięte i gotowe. Kilka minut i można siadać do stołu. Zapraszam!
Składniki:
* 200 g mrożonego groszku
* 1 duża marchewka
* 3 ziemniaki
* 1 korzeń pietruszki
* garść świeżej mięty
* sól i świeżo zmielony pieprz
Do dzieła:
Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę zalać
wodą, osolić i gotować do miękkości.
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?