Zupa krem z groszku

Dziś był dzień na zioła, tych suszonych mam jeszcze zapas, ale tęsknota za zielonym soczystym kolorem wprowadziła mnie do sklepu ekologicznego, gdzie na szerokich parapetach stały małe urocze doniczki z mięta, bazylia, pietruszka, tymiankiem...Bez wahania zabrałam wszystkie cztery, jakoś tak pięknie się od razu zrobiło w kuchni, no i ten zapach! Już mam pomysł na wykorzystanie każdego z nich!


Każde musi poczekać na swoja kolej, ale dziś zacznę od mięty. Ona będzie idealna do rozgrzewającej soczyście zielonej zupy.


Obieram, wiec szybko marchewkę, korzeń  pietruszki i kilka ziemniaków, zalewam bulionem warzywnym i gotuje. w tym czasie delikatnie odrywam kilkanaście listków mięty, która przyda się pod sam koniec gotowania. Gdy warzywa są miękkie, dodaje spokojnie zielony groszek, miksuję wszystko, wrzucam mięte i gotowe. Kilka minut i można siadać do stołu. Zapraszam!



zupa, ptysiu mietowy



zupa, ptysiu mietowy


Składniki:

*      200 g mrożonego groszku
*      1 duża marchewka
*      3 ziemniaki
*      1 korzeń pietruszki
*      garść świeżej mięty
*      sól i świeżo zmielony pieprz

Do dzieła:

Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę zalać wodą, osolić i gotować do miękkości.


Dodać groszek i miętę, gotować maksymalnie przez 3-4 minuty i zmiksować na jednolitą masę. Doprawić  solą i pieprzem.  Ozdobić groszkiem, listkami mięty. Smacznego!









Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com