Czekoladowe ciasteczka z masłem migdałowym i tahini
Koniec lutego a u nas już pachnie wiosną. Dzień robi się coraz dłuższy, wszystko budzi się do życia. Robi się soczyście zielono i przyjemnie.
Ja sama mam więcej energii do działania. Zaczęłam już przygotowywać się do corocznego porządkowania, nie tylko ubrań, książek i zabawek, ale także myśli. Te trzeba też co jakiś czas odkurzyć i porządnie wytrzepać, powymieniać na nowe i świeże. Takie wiosenne porządki dobrze zrobią i ciału i duszy.
Każde sprzątanie w pewnym momencie męczy. Dlatego pomiędzy układaniem i wycieraniem z kurzu czy to półek czy naszych zabieganych umysłów, warto zrobić krótką przerwę na oto przepyszne czekoladowe ciasteczka. Należy się nam!
Składniki:
*
60 g pasty tahini (można kupić albo przepis TUTAJ)
*
50 g masła migdałowego (lub
orzechowego)
*
110 g brązowego cukru (muscavado)
*
50 g jasno brązowego cukru
*
180 g mąki pszennej
*
200 g gorzkiej czekolady ( u mnie
74%- rozpuścić)
*
1 jajko
*
1 laska wanilii
*
1 łyżeczka sody oczyszczonej
*
cukier puder (do obtaczania
ciasteczek)
Do
dzieła:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Tahini, masło migdałowe i cukier dobrze ze
sobą połączyć, miksując do powstania jednolitej masy (około 5 minut).
Dodać jajko, wanilię, zmiksować. Dodać sodę
oczyszczoną, mąkę i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Wszystko dobrze ze
sobą pomieszać.
Z masy formować kuleczki wielkości orzecha
włoskiego. Każdą z kulek obtoczyć w cukrze pudrze, rozłożyć na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczyć dłonią. Piec w nagrzanym
do 180 stopni C piekarniku, przez około 10-12 minut. Studzić na kratce.
Smacznego!
Bardzo fajny przepis... ostatnio mam fazę ciasteczkową z naciskiem na czekoladę, więc z pewnością wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam :-) Ania
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło Aniu. Mam nadzieję, że ciasteczka Ci się spodobają. Pozdrawiam:)
Usuń