Pulpeciki z jarmużem, kaszą i czarnym sezamem w sosie pomidorowym
Miłość do smacznej, ale wciąż prostej kuchni stała się soczewką, przez która oglądam świat. To z myślą, o tym co zjem lub co podam na śniadanie, zaczynam mój dzien.
Nie mam obsesji na punkcie jedzenia, szanuję i pokornie przyjmuję dobroci dane przez naturę, nie marnuję ich i też się nimi nie objadam. Lubię skupiać się na osobnych smakach, przyprawach i zagadkach z czego zrobiono pyszny sos albo co ukryte jest w smacznym cieście przyniesionym przez koleżankę.
Kuchnia stała się moim uzależnieniem, czekam zawsze z niecierpliwością dziecka na weekend, gdzie krzątanie i eksperymentowanie (ale takie z głową) zaczyna się od rana.
W taki właśnie powolny, pełen miłości poranek powstał ten prosty i smaczny obiad, a może lunch? Dziś piątek!
Składniki: 
*      500 g mięsa mielonego wieprzowego
*      200 g kaszy ( u nas pęczak)
*      40 g jarmużu
*      2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 
*      1 łyżeczka słodkiej papryki 
*      3 łyżki czarnego sezamu
*      sól
*      2 puszki pomidorów w zalewie 
Do dzieła: 
Kaszę gotujemy do miękkości w osolonej
wodzie. Jarmuż dokładnie płuczemy, usuwany łodygi i dość drobno siekamy-
następnie sparzamy wrzątkiem. 
Mięso przyprawiamy i odstawiamy na
kilkanaście minut. 
Do mięsa dodajemy przestudzoną kaszę i
jarmuż, mieszany do połączenia się składników. 
Lepimy pulpeciki i smażymy do zarumienienia.
Przekładamy do garnka, zalewamy pomidorami - jeśli są w całości, lekko
miksujemy. Dodajemy kilka listków jarmużu, przyprawiamy i gotujemy na średnim
ogniu pod przykryciem 1,5-3h. 
Smacznego!




Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?