Frittelle...malutkie włoskie pączki

Z fascynacją i zaciekawieniem podchodzę do rzeczy mi nieznanych. Nie boję się, wyciągam  odważnie dłonie, smakuję, wącham i zanurzam  z pietyzmem rękę w ziarnach fasoli. To wszystko trzeba poczuć....jedzenie to nie tylko smak, ale zapach, konsystencja i kolor. To wszystko musi w sobie i ze sobą grać, by było godne powtórzenia. Lubię wracać do zapamiętanych smaków, odtwarzać je na nowo i bawić się w rożnych odsłonach.


Kuchnia ma w sobie tyle pięknych historii, że zadziwia mnie fakt, że na żadnej z lekcji nie było jej poświęconej wystarczająco dużo miejsca….byłabym znacznie bardziej uważna na geografii, gdyby te wszystkie długości i szerokości geograficzne miały dla mnie smak;)


Dziś bez żadnego problemu umiejscowię na mapie najlepszą na świecie cytrynę, kawę, chilli czy czekoladę. Dla mnie każdy kraj to unikatowa kuchnia i połączenia. Nikt na przykład tak  zgrabnie nie używa soczystej i orzeźwiającej cytryny jak Włosi. Dziś Frittelle, czyli to nic innego jak małe nakładane łyżką pączki...te z dodatkiem skórki z cytryny!


 

pączki, ptysiu miętowy

paczki, ptysiu mietowy

Składniki:

*      4 jajka
*      500 g mąki pszennej
*      200 mln mleka
*      90 g cukru
*      16 g proszku do pieczenia
*      1 kieliszek spirytusu
*      1 cytryna (skórka)
*      szczypta soli
*      olej do smażenia

Do dzieła:

Jajka i cukier ubić na jasną puszystą masę. Zetrzeć skórkę z jednej cytryny i dodać do masy. Dodać szczyptę soli.

Dodać mleko i spirytus. Partiami dodać mąkę dalej ubijając. Dodać proszek do pieczenia i pozostawić na kilka minut.

Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy z obu stron. Suszymy na papierowych ręcznikach.


Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!  

Komentarze

  1. Czy konieczny tu jest spirytus? Może być inny alkohol lub całkowite ominięcie tego składnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hey Marcelina, możesz w ogóle nie dodawać żadnego alkoholu (spirytus jest tylko po to, by zniwelować trochę nasiąkanie pączków tłuszczem). Pozdrawiam!

      Usuń

Publikowanie komentarza

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com