Jednogarnkowiec z kurczakiem, porem i oliwkami

W życiu każdego z nas zdarzają się szaro-bure okresy, podczas których nic się nie chce, wszystko wydaje się szare bądź czarne, a my sami zwyczajnie nijacy.Sama miałam wiele takich dni i na pewno jeszcze kilka gdzieś czai się pod kanapą lub spogląda z rogu pokoju.


Najważniejsze to się na te mało ciekawe odcienie przygotować. Zaparzyć wielki kubek zielonej herbaty, nastawić płytę i zwyczajnie na przekór zmorom szeroko się uśmiechnąć. Można też na złość ubrać wściekle czerwony sweter, pomalować usta szminką i upiąć włosy w artystyczny nieład.


Dobra energia rozproszy chmury i niebo znowu będzie cudownie niebieskie ;) Co Wy na to?


Nie dajmy się pogodzie, czarnemu kotu na przejściu i 13-stemu w piątek. Odwagi przyjaciele! Dobra energia jest znacznie przyjemniejsza i na pewno smaczniejsza!



jednogarnkowiec, ptysiu mietowy



jednogarnkowiec, ptysiu mietowy


Składniki:

*     1 cebula
*     1 por
*     4 ząbki czosnku
*     2 gałązki świeżego rozmarynu
*     2 listki laurowe
*     400 g ziemniaków (jeśli młode to ze skórką)
*     2 puszki pomidorów w zalewie
*     4 podudzia drobiowe lub udka
*     czarne oliwki
*     2-3 łyżki oliwy


Do dzieła:

Cebulę obrać i pokroić w tzw. ósemkę, czyli na pół, potem znowu na pół, itd. Por pokroić w plasterki i opłukać pod bieżącą wodą, by pozbyć się piasku. Obieramy także czosnek i kroimy w plasterki.

Do garnka (najlepiej takiego, który potem będziemy mogli wstawić do piekarnika) wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i por. Dodajemy rozmaryn i dusimy na średnim ogniu.

Dodajemy liście laurowe i smażymy, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut.

Następnie dobrze umyć ziemniaki i pokroić na mniejsze kawałki (u nas młode ziemnaki przekrojone na pół). Ziemniaki dodać do garnka.

Dodać pomidory w puszcze, udka (bez skóry lub ze skóra-wybór jest twój). Delikatnie przemieszać. Dodać oliwki, dodać odrobinę wody jeśli trzeba- tak by przykryć wszystko.

Garnek włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopnic C i piec przez około 1h.


Przypraw jeśli trzeba solą i pieprzem. Podawać z domowym pieczywem. Smacznego!



Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com