Pulpeciki z jarmużem, kaszą i czarnym sezamem w sosie pomidorowym
Miłość do smacznej, ale wciąż prostej kuchni stała się soczewką, przez która oglądam świat. To z myślą, o tym co zjem lub co podam na śniadanie, zaczynam mój dzien.
Nie mam obsesji na punkcie jedzenia, szanuję i pokornie przyjmuję dobroci dane przez naturę, nie marnuję ich i też się nimi nie objadam. Lubię skupiać się na osobnych smakach, przyprawach i zagadkach z czego zrobiono pyszny sos albo co ukryte jest w smacznym cieście przyniesionym przez koleżankę.
Kuchnia stała się moim uzależnieniem, czekam zawsze z niecierpliwością dziecka na weekend, gdzie krzątanie i eksperymentowanie (ale takie z głową) zaczyna się od rana.
W taki właśnie powolny, pełen miłości poranek powstał ten prosty i smaczny obiad, a może lunch? Dziś piątek!
Składniki:
* 500 g mięsa mielonego wieprzowego
* 200 g kaszy ( u nas pęczak)
* 40 g jarmużu
* 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 3 łyżki czarnego sezamu
* sól
* 2 puszki pomidorów w zalewie
Do dzieła:
Kaszę gotujemy do miękkości w osolonej
wodzie. Jarmuż dokładnie płuczemy, usuwany łodygi i dość drobno siekamy-
następnie sparzamy wrzątkiem.
Mięso przyprawiamy i odstawiamy na
kilkanaście minut.
Do mięsa dodajemy przestudzoną kaszę i
jarmuż, mieszany do połączenia się składników.
Lepimy pulpeciki i smażymy do zarumienienia.
Przekładamy do garnka, zalewamy pomidorami - jeśli są w całości, lekko
miksujemy. Dodajemy kilka listków jarmużu, przyprawiamy i gotujemy na średnim
ogniu pod przykryciem 1,5-3h.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?