Szybkie ciasteczka migdałowe

Muzyka, kiedyś dla mnie niezwykle ważna znowu wraca do mnie. Może nie tyle ona sama, co potrzeba wsłuchania się w nią na nowo. Kiedyś zdecydowanie należałam do wielbicieli rockowego, alternatywnego brzmienia. Dziś nie szufladkuje muzyki na kategorie i na to, co dobre a co złe. Wszystko jest dobre, co daje nam radość. 

Słucham wszystkiego, na co przyjdzie mi ochota. Od mocnego metalowego brzmienia Sepultury, po melodyjne ballady I am X. Chyba serial Mozart in the Jungle obudził we mnie na nowo potrzebę zakładania słuchawek. A może po prostu jestem na takim etapie, że oprócz ukojenia w kuchni potrzebuję jeszcze ukojenie w drodze do niej? Nie wiem dokładnie, ale cokolwiek by to nie było, jest mi potrzebne i niech trwa.

Z dobra nutą w tle można polewać świeżo upieczone ciasteczka sosem czekoladowym albo zajadać się nimi bujając na boki. Gwarantuję, że smakują zupełnie inaczej;)

ciasteczka, migdaly, bez jajek, ptysiu mietowy


ciastka, migdaly, bez jajek, ptysiu mietowy


Składniki:

*      100 g cukru
*      100 g mąki pszennej
*      100 g masła
*      100 g mielonych migdałów

Do dzieła:

Masło rozpuszczamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Wszystko dokładnie musi się połączyć.

Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporej odległości. Każdą kulkę rozpłaszczamy lekko widelcem.

Pieczemy do zarumienienia w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, około 10-12 minut.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com