Awokado zapieczone w panko

Szaro, buro i nijako już, a może dopiero? ...się skończyło. A może pogoda ma przerwy w swoich humorach i zmiennych nastrojach? Niczego nie można się spodziewać, albo inaczej wszystkiego można się spodziewać. Trochę to przerażające, że każda pora roku jest mieszanką nieprzewidywalnych wiatrów, deszczy i upiornych grzmotów.


Pamiętam z dzieciństwa, że lato to było lato pełne słońca, soczystych warzyw i owoców wyrwanych z babci ogródka, a zima pełna śniegu i chrupiącego pod nogami mrozu.


Dziś zerkam na internet i przecieram oczy, patrze na kalendarz czy nie przeoczyłam czasem czegoś...ogórki małosolne w kwietniu!? Podobno stawiamy na sezonowość a tu już ktoś robi dżemy z truskawek!? Nie nadążam już za niczym i za pewnymi modami nigdy nie będę. Nie tędy moja droga...


Korzystam z tego, co podpowiada zdrowy rozsądek i jako taka wiedza. Truskawki nie smakują mi w marcu, a pomarańcze w czerwcu. Wszystko ma swój rytm i tego się trzymam....w rytmie avocado zapraszam do skorzystania z propozycji na kolację..ściskam!


awokado, ptysiu mietowy


awokado, ptysiu mietowy


Składniki:

*      2 awokado
*      1/4 szklanki bułki tartej
*      1/4 szklanki panko (japońska bułka tarta)
*      1 jajko
*      sok z 1/2 cytryny
*      sól i pieprz
*      1/4 łyżeczki pieprzu cayenne


Do dzieła:

Awokado obrać i pokroić na mniejsze kawałki, tzw. ósemki. Przyprawić i skropić sokiem z cytryny.

Jajko lekko roztrzepać. Każdy kawałek awokado moczyć najpierw w jajku potem mieszance z bułki tartej.

Rozłożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą i piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku do zarumienienia, około 20 min.

Podawać tuż po przygotowaniu z ulubionym dipem. Przepis na nasz TUTAJ


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com