Domowa czekolada z mixem orzechów

Dziś słońce, śpiew ptaków i uśmiech od rana. Wszystkie te ceregiele natury nastrajają radośnie i serce pika w odpowiednim rytmie.


Dobrze jest zaczynać każdy dzień z pozytywną energiąi słońcem na twarzy. Niewiarygodne jest jak duży wpływ ma na nas pogoda. Jak mocno nastraja nas na cały dzień, tydzień czy miesiąc nawet. Tak wiele od niej zależy…a jednak okiełznać się jej nie da.


Ja ładuje baterie w słońcu właśnie, z nim mi do twarzy. Z deszczem wydaję się jeszcze bardziej szara i nudna, a nudy nie znoszę, nie lubię i staram się jej za wszelką cenę unikać, jak ognia...choć o ogniu może innym razem;)


W każdym razie jest dobrze, dziś mogę ze śmiałością powiedzieć, że na to czekałam długie tygodnie, ba..miesiące nawet! Wszystko stuka i puka tak jak chce, tak jak lubię! Powli iskrzy pozytywnie…


Gdziekolwiek więc jesteście, przesyłam Wam trochę tej dobrej czaderskiej, rockowej wręcz energii!!!


Zróbcie ze mną tabliczkę czekolady, do której można z zapałem wrzucić wszelkiego rodzaju orzechy, wiórki i cokolwiek jeszcze znajdziecie w słoikach…



czekolada, ptysiu mietowy



czekolada, ptysiu mietowy

Składniki:

*      50 g orzechów włoskich
*      40 g słonecznika
*      30 g wiórków kokosowych
*      30 g pistacji
*      40 g daktyli
*      1 szklanka rozpuszczonego oleju kokosowego
*      ¾ szklanki gorzkiego kakao
*      ¼ szklanki syropu klonowego lub miodu

Do dzieła:

Olej kokosowy, syrop klonowy i kakao dokładnie ze sobą połączyć.

Słonecznik sprażyć na suchej patelni. Orzechy włoskie i pistacje posiekać na mniejsze kawałki. Daktyle pokroić na małe kawałeczki. Wymieszać wszystkie suche składniki.

Czekoladę wylać do blaszki lub na folię aluminiową i delikatnie rozsmarować na całej powierzchni ( zostawiając kilka łyżek by polać górę*opcjonalnie). Na warstwę czekolady wyłożyć wszystkie orzechy i delikatnie rozłożyć na całej powierzchni, górę polać resztą czekolady.

Wstawić do lodówki na przynajmniej 20 minut. Pokroić na mniejsze kawałki i podawać. Przechowywać w lodówce, bo olej kokosowy szybko się rozpuszcza w temperaturze pokojowej.


Smacznego!

Komentarze

  1. Że tak powiem, na wypasie ta czekolada :D bardzo mi się podoba taka wersja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że Ci smakowało Maju. Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com