Cienkie chlebki z papryczką jalapeño

Dużo ostatnio w pracy słyszę o kupowaniu mieszkań, samochodów, remontach, wymianach mebli i wszelakich urządzeń. Takie odświeżanie, przemeblowywanie i przekładanie na nowo bardzo odświeża umysł i jest potrzebne nam wszystkim. Ja lubię odpoczywać w pomieszczeniach, gdzie wszystko ma swoje miejsce, nie musi być idealnego porządku, ubóstwiam artystyczny rozgardiasz i lekki chaos, ale to musi od początku do końca mieć swoje ręce i nogi.


Brakuje mi jednak poczucia, że to tu właśnie jest moje miejsce, że mogę  rozpakować do końca walizki i zagospodarować każdą przestrzeń ‘swoim’. Emigracja nie jest łatwa, nigdy do końca nie zagrzewa się miejsca. Zawsze pod łóżkiem lub w schowku schowane  walizki, tak na wyciągnięcie ręki, gotowe do spakowania w każdej chwili i ruszenia w dalszą drogę.


Jakby jednak nie było, to do Irlandii przez ostatnie lata wracam prawie jak do domu. To lotnisko tutaj wywołuje uśmiech i ciepło w serduchu. Czuję się błogo i bezpiecznie…


To właśnie w Irlandii założyłam rodzinę, buduję karierę, więzi z ludźmi każdej niemal narodowości...i w Irlandii gotuję dla mojej rodziny, ale i dla Was oto takie pyszności...ostro-żności, bo to w końcu jalapeño...



jalapeno, ptysiu mietowy


jalapeno, ptysiu mietowy


Składniki:

·      250 g mąki pszennej
·      250 g jogurtu naturalnego ( u mnie zwykły sojowy)
·      1 łyżeczka proszku do pieczenia
·      papryczki jalapeño
·      sól morska

Do dzieła:

Wszystkie składniki oprócz jalapeño łączymy ze sobą. Wyrabiamy na jednolitą masę.

Dzielimy na osiem części i każdą z nich wałkujemy na cienki placek. Oprószamy solą morską, kładziemy kilka cienkich plasterków jalapeño i lekko przyciskamy dłonią (tak by nie odpadły przy smażeniu).

Smażymy na niewielkiej ilości oliwy (najlepiej na grillowej patelni).


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com