Faszerowane papryki
Jestem filmową dziewczyną, uwielbiam kino, smak słonego popcornu i wielki ekran! Do tego uwielbiam festiwale...najbardziej te filmowe właśnie, ale też muzyczne czy teatralne. Po prostu to Kocham!
Czasy totalnego luzu, spania pod namiotem i godzinnych seansów czy to muzycznych czy filmowych mam już za sobą...niestety. Czasem jednak udaje mi się nadrobić szczególnie filmowe zaległości, szczególnie w weekend. W ten ostatni na przykład udało mi się obejrzeć kilka odcinków serialu Vinyl.
Nie da się zaprzeczyć, że ma się wrażenie jak by było się na jednej wielkiej imprezie. Doskonała muzyka, Nowy Jork i lata 70', czego chcieć więcej? No właśnie ja chyba jestem całkiem 'zepsuta' przez dobre aktorstwo, niezależne kino i wszelkie te festiwalowe, undergroundowe kino, bo serialem w ogóle nie jestem zachwycona. Aktorstwo całkiem ok, są lepsi i gorsi, jak w niemal każdym filmie, ale te dialogi, kiepsko skrojone sceny! No nie! Na pierwszy plan wyłania się postać głównego bohatera, z odcinka na odcinek coraz bardziej uzależnionego od narkotyków, zmęczonego życiem i problemami dnia codziennego...średnio przyjemnie się to ogląda. Ja od seriali oczekuję jednak przyjemnej rozrywki! Nie no ja zdecydowanie wracam do Gry o Tron!
W każdym razie kino polecam, wyłączenie się na chwilę lub oglądanie jednym okiem (jak często to ma miejsce w moim przypadku), a drugim skupionym na czymś innym....malowaniu paznokci albo gotowaniu:)
Te papryki w zasadzie robią się same, więc dobry serial, szczególnie taki 25 minutowy...akurat na ich upieczenie to całkiem przyjemny czas oczekiwania;)
Składniki:
* 5 papryk
* 400 g mięsa mielonego z indyka
* 200 g ryżu
* jasna część pora
* sól i pieprz
* 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
* 1 łyżka ziół prowansalskich
· w wersji dla dorosłych proponuję dodać papryczki
jalapeno
Do dzieła:
Ryż ugotować, dodać mięso, posiekany por i
przyprawić.
Papryki dokładnie umyć, odciąć górę, około
2-3 cm z góry. Oczyścić z pestek i wypełnić farszem.
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, każdą
paprykę przykryć odciętą górą. Skropić oliwą, podlać minimalnie wodą (to
zapobiegnie przypaleniu się papryk od dołu).
Piec w 180 stopniach przez 20 minut pod
przykryciem, następnie kolejne 15 bez pokrywki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?